ÅSIKT

Skatterazzia i Tyskland ger chockvågor över hela Europa

Åke Wredén: EU har chansen att frysa ut skatteparadisen – nu väntar vi på en svensk skatterazzia

Foto: SCANPIX
Klaus Zumwinkel, chef för den tyska posten lämnar hemmet tillsammans med sin advokat och hustru. Han är misstänkt för att, enligt åklagaren, ha gömt undan miljoner i skatteparadiset Liechtensstein.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I förra veckan såg tyska underrättelsetjänsten till att 4000 svenskar blev av med chefen. DHL med de gula lastbilarna ägs av tyska Posten, ett jättelikt börsbolag som är statskontrollerat genom Banken KFW, en av det tyska statliga kapitalets viktigaste kontrollcentraler.

Som en blixt från en klar himmel anhölls tyska Postens verkställande direktör Klaus Zumwinkel och avskedades, misstänkt för grovt skattebrott.

Men det var bara en liten början på det som kan bli mycket stort. Tyska regeringen har använt sin underrättelsetjänst för att spräcka banksekretessen i furstendömet Liechtenstein, som lever på att hjälpa bolag och privatpersoner att smita från skatt och dölja sådant som inte tål dagsljus.

Det har nu bekräftats att tyska regeringskansliet gav klartecken för att underrättelsetjänsten BND skulle betala ungefär 45 miljoner kronor till någon som hade insyn i den storbank som ägs av kungahuset i Liechtenstein. För detta fick tyskarna uppgifter ur räkenskaperna som påstås räcka för många hundra brottsutredningar om skattebedrägerier med hjälp av stiftelser i den lilla hälarmonarkin på gränsen mellan Schweiz och Österrike.

Nu är 900 husrannsakningar på gång i Tyskland, dubbelmoralen i tysk penningelit har fått en stjärnsmäll som kan skaka om samhällsdebatten i många länder.

Med diskret politiskt understöd har en rad skatteparadis kunnat etablera sig som tvättinrättningar för svarta pengar. Fina, etablerade banker, storföretag och revisionsföretag har ställt sig med ena foten i dessa hälarparadis och med andra foten i vanliga länder som Tyskland och Sverige.

Det handlar även om att dölja verkliga ägarförhållanden. Ett bolag som ser privatägt ut och köper aktier i Sverige kan i själva verket vara en front för Putins Gazprom eller saudiska staten. Skatteparadisen används parallellt av näringsliv, stater, narkotikakungar och andra brottslingar – och förmodligen för att sända pengar till extremister som bekämpar vårt samhällssystem med mord och sprängningar.

De konservativa och socialdemokraterna som regerar ihop i Tyskland står båda bakom att underrättelsetjänsten satts in mot fursten i Vaduz och hans tvivelaktiga bank. Den konservative inrikesministern Wolfgang Schäuble har utan omsvep sagt att åtgärden att betala miljoner för informationen var juridiskt rätt och sakligt nödvändig.

Att ett stort land som Tyskland satt in underrättelsetjänsten för att bryta sekretessen som skyddar brott och dubbelmoral i Tysklands egen finanselit är en verklig skräll, inte bara för tyskar. Även svenska koncerner har använt sig av Liechtenstein för att skapa dolda ägarbilder och stänga ut skattmasen. När monarkin i Liechtenstein inte längre kan garantera att tyska myndigheter inget får veta kan trovärdigheten i hela hälarmonarkin vara knäckt.

Vad är det till exempel som säger att tyska myndigheter inte ger svenska Skatteverket handräckning med information om hemliga stiftelser kontrollerade från Danderyd och Vellinge?

Är det inte dags att göra slut på dubbelmoralen om skatteparadisen, som fräter sönder både rättvisan och marknadsekonomin och dessutom innebär uppenbara säkerhetsrisker?

Med möda har EU lyckats pressa fram enighet om att en del av skatteparadisen tvingats till kontrolluppgifter eller källbeskattning av vanliga bankräntor. Men skatteparadisens lobbyister inne i ministerrådet – Luxemburg, Österrike och Belgien – försenade det hela. Dessutom kan EU-reglerna kringgås genom att flytta kapital till fonder, stiftelser och livförsäkringar.

Hårdare tag behöver inte betyda underrättelsetjänsten. EU kan slå sig ihop med andra länder om att frysa ut skatteparadisen ur det internationella finanssystemet, så att de etablerade bankerna i praktiken inte kan lokalisera sig dit och så att bolags betalningar till skatteparadis som huvudregel inte ger avdragsrätt i företagsbeskattningen.

Det är inga obetydliga finanscentra man då måste ta konfrontation med. Republiken Singapore har etablerat sig på samma sjaskiga marknad som kungahuset i Liechtenstein.

Detta är inte lätt, men det går att göra mycket. Fast då behövs det en ordentlig opinion som ger våra folkvalda stöd för att röja upp.

FAKTA

Den tyska underrättelsetjänstens skatterazzia har sänt chockvågor genom finansiella kretsar i Europa. Chefen för tyska Posten har redan fått sparken och 900 husrannsakningar väntar.

Och vad är det till exempel som säger att tyska myndigheter inte ger svenska Skatteverket handräckning med information om hemliga stiftelser kontrollerade från Danderyd och Vellinge? skriver Åke Wredén.

Dagens debattör

Åke Wredén

58 år, Eksjö.

Fri skribent,

tidigare politisk

redaktör på Nerikes

Allehanda (lib)