ÅSIKT

Gör Vasaloppet till nationaldag

Gunnar Andersson: en enorm folkfest som har allt vad den sjätte juni saknar

Foto: ULF HÖJER
50 000 deltagare. Vasaloppet är världens längsta och största skidtävling med deltagare i alla åldrar och nationaliteter och ses av närmare två miljoner tv-tittare.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Eivind Vogel–Rödin
Prinsessan Madeleine efter målgången i tjejvasan i år.

Nationen ska hyllas den sjätte juni. I två decennier har svenska staten försökt skapa feststämning och misslyckats. Förmodligen för att vi redan har en fungerande folkfest – Vasaloppet.

Vasaloppet borde vara vår nationaldag. Det har allt vad sjätte juni saknar: En populär legend om folklig självständighet. En unik och väl samtidsanpassad manifestation. Stor publik, sportsligt drama i direktsänd teve och outsläcklig berömmelse till vinnaren.

Gustav Vasas egen propagandaskröna från 1500-talet bjuder på hjältesaga i Hollywoodklass. Här har unge herr Eriksson Vasa misslyckats att uppvigla svenskarna mot en grym ockupationsmakt, men i sista minut ångrar svenskarna sin feghet och skickar iväg ett gäng pilsnabba skidlöpare som hinner ikapp den flyende konungen precis innan han förloras bortom Sälenfjällen.

Ända sedan 1922 firas denna vår nationella befrielselegend genom att frivilliga skidåkare symboliskt återbördar nationens befriare i Vasaloppet – världens längsta och största skidtävling.

I fjol stod 14?811 skidåkare på startlinjen till denna dryga dubbelmaraton. Räknar vi Vasaloppsveckans samtliga tävlingar – Halvvasan, Kortvasan, Skejtvasan, Stafettvasan, Tjejvasan, Öppet spår och Barnens vasalopp – hamnar deltagandet i närheten av 50?000 personer. Och alla som vill får vara med, även utlänningar. Hela 38 nationaliteter stod i fjolårets startfält. Du behöver inte ens vara skicklig skidåkare. Det räcker med att presterar sitt yttersta, ty denna världsrekordlånga löpartävling gör alla till vinnare och den som inte själv vill delta kan göra sällskap med närmare två miljoner tv-tittare under söndagsmorgonens fyra timmar långa direktsändning. Fantastiska siffror!

Allt som krävdes för att fixa ett storstilat nationaldagsfirande fanns alltså på plats redan 1983 när Sveriges regering bestämde sig för att göra 6 juni till nationaldag. I stället valde man Svenska flaggans dag. Ett dammigt jippo från 1916 i syfte att dra in pengar till den nationella hembygdsgården Skansen i Stockholm. Vidare påstods detta vara dagen för Gustav Vasas intåg i Stockholm, fastän man då hade annan tideräkning och datumen således inte längre överensstämmer. Tyngsta argumentet för 6 juni ansågs därtill vara att den nuvarande regeringsformen antagits på detta datum både år 1974 och 1809.

Vad vi firar 6 juni är således ett bortglömt sponsorsjippo, två grundlagsreformer, samt ett felaktigt datum. Känner hur det nationalromantiska blodet svallar. Partystämning?

De enda som riktigt verkar gilla vår nuvarande nationaldag är Nationalsocialistisk front och slagsmålssugna anarkister. Ytterligare en orsak för att flytta nationaldagen till Vasaloppet, då minusgrader alltid har en lugnande effekt på buset. Dessutom har Vasaloppet en fördel gentemot samtliga andra nationaldagsarrangemang genom att inte kosta skattepengar. Vasaloppet är ett kommersiellt företag som omsätter 70 miljoner kronor och kommersialismen blir själva garanten för att tävlingen ska förbli tidsanpassad: för om publiken sviker blir det inga inkomster och jippot självdör.

Därmed elimineras slutligen risken för att nationaldagsfirandet bara blir en ny variant av Svenska flaggans dagblåsorkester.

Till skillnad mot 6 juni infaller Vasaloppet alltid på en söndag och åsamkar därmed inte nationen något produktionsbortfall. Kung Carl XIV Gustav är redan på plats och vad vore mer passande i dessa fetmans tider än att fira nationen med fysisk spänst och styrka.

Man skulle även kunna flytta den sorglig bortglömda Kalvträskskidan från museet i Umeå till nationaldagsfirandet i Mora.

Världens äldsta skida – 5? 200 år gammal – äldre än pyramiderna.

Sverige är ett land av skidåkare.

FAKTA

Vasaloppet har allt vad nationaldagen den sjätte juni saknar – en populär legend, cirka 50?000 deltagare plus alla åskådare, det är en kommersiell succé och kungagamiljen är självklart på plats.

Kanske till och med i spåret.

Nej, gör Vasaloppet till nationaldag i stället, skriver Gunnar Andersson.

Dagens debattör:

Gunnar Andersson, 54 år, Solna.

Frilansjournalist som skriver om skidåkning.