ÅSIKT

"Därför är vi mamma-ambassadörer"

DEBATT

När Kattis Ahlströms dotter skulle födas låg hon i säte med ena foten ner. Det blev kejsarsnitt.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Katarina Wennstams son föddes svårt medtagen efter 44 timmars värkarbete.

Karin Alfredssons förstfödde vägde 4,6 kilo och låg i sätesbjudning. När mödravården upptäckte det blev det kejsarsnitt.

Om vi hade fött våra barn i Sierra Leone eller Afghanistan hade risken varit överhängande att någon av oss dött. Där dör var sjunde mamma i samband med graviditet, förlossning eller osäkra aborter. För oss är risken att dö i samband med våra förlossningar en på 30000.

Varje år dör en halv miljon kvinnor i världen just för att de är kvinnor. De som har blivit, ska bli, eller försöker låta bli att bli – mammor.

Men vi mår alltså bra alla tre, tack vare svensk mödravård och sjukvård. Det gör också våra älskade barn. Något som är allt utom en självklarhet i många länder runt om i världen

Räknar man in dödfödda barn och dödsfall hos nyfödda avlider varje år 7,5 miljoner kvinnor och barn som en följd av bristande mödrahälsovård och graviditetskomplikationer.

7,5 miljoner! Fler än de som dör av aids, malaria och tuberkulos – tillsammans.

Varje dag hör vi om dessa sjukdomar och om kampen mot aids och malaria. Men varför är det så tyst kring den extremt höga mödradödligheten i världen?

Det finns länder som lyckats vända utvecklingen. Sri Lanka och Malaysia är två exempel. De har minskat mödradödligheten genom att utbilda barnmorskor, öka antalet säkra förlossningar och bygga vårdkliniker för alla kvinnor.

Det som behövs är inget märkvärdigt: tillgång till sexualundervisning, moderna preventivmedel, läkarvård och lagliga, säkra aborter. Något vi kan vara stolta över att vi har i Sverige. Vi kan och har ett ansvar för att agera som påtryckare när det gäller en internationell politisk vilja att satsa på kvinnors hälsa och rättigheter.

Kvinnors rättigheter – eller tydligare: kvinnors rätt till sexualitet och att bestämma över sin egen kropp – är fortfarande kontroversiella frågor. George W Bushs administration har till exempel stoppat USA:s stora och viktiga bidrag till alla biståndsorgan som ens ger råd kring aborter.

Det är ett faktum att säkra och lagliga aborter är avgörande för att kunna minska mödradödligheten.

I Nicaragua totalförbjöds 2006 all form av abort – till och med när kvinnans liv är hotat. Detta gör att landet har världens hårdaste abortlagstiftning.

Osäkra aborter beräknas redan nu vara den tredje vanligaste dödsorsaken bland kvinnor i fertil ålder, och mödradödligheten väntas stiga.

På landsbygden i Nicaragua är det traditionella barnmorskor utan formell utbildning som förlöser de flesta kvinnorna. Dåliga vägar gör det svårt att nå vård om det uppstår komplikationer i samband med en förlossning. Ofta kommer kvinnorna in för sent till sjukhusen.

Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, startar nu en insamling till utbildning av barnmorskor i världen. Och i år startar vi med just Nicaragua.

Där pågår även ett arbete med att påverka de politiskt ansvariga i landet. Om det ska vara möjligt att rädda gravida kvinnors liv måste makthavarna säkra tillgången till mödravård och häva landets stränga abortlagstiftning.

Målet är att under fem år utbilda 500 barnmorskor. Projektet drivs av Karolinska institutet och är finansierat av Sida. Genom att stödja insamlingen kan du bidra till att barnmorskor utbildas och till att nödvändig utrustning distribueras till hälsostationer på landsbygden i Nicaragua.

Vi vill att våra systrar runt om i världen ska kunna överleva, oavsett om de ska bli mammor eller inte. Därför blir vi denna Mors dag RFSU:s första stolta mamma-ambassadörer. Vår förhoppning är naturligtvis att vi snart ska bli många fler.

Läs mer om hur du kan bidra till kampen mot mödradödligheten på www.rfsu.se

FAKTA

Mödradödligheten måste stoppas. Därför ska 500 barnmorskor utbildas i utvecklingsländerna – ett projekt som startar i år på svenskt initiativ.

Genom att stödja insamlingen bidrar du till utbildningen och till att nödvändig utrustning distribueras till hälsostationer på landsbygden i Nicaragua, skriver Kattis Ahlström, Karin Alfredsson och Katarina Wennstam som alla tre är nyblivna mamma-ambassadörer för RFSU.

KATTIS AHLSTRÖM, KATARINA WENNERSTAM OCH KARIN ALFREDSSON