ÅSIKT

Ungdomar har också rätt till trygghet på arbetsmarknaden

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: KAI REHN
Tyvärr utnyttjas många ungdomar under sommarjobbet. Vi får inte glömma bort den mest utsatta gruppen på arbetsmarknaden, skriver debattören.

För många ungdomar innebär sommarjobbet ett första kliv över i vuxenlivet. Att ha egna pengar ger frihet. Samtidigt är det ett stort ansvar att ha ett arbete, passa tider, följa instruktioner och vara en del i en arbetsgemenskap.

För de allra flesta ungdomar är sommarjobbet en värdefull kontakt med arbetslivet men det hindrar inte att cirka 6?000 ungdomar varje sommar kontaktar fackets hjälptelefon för att få stöd och hjälp. Fackets hjälptelefon har funnits i över tio år och hela tiden har problemen mestadels handlat om lön, arbetsmiljö och arbetstider.

Framför allt är det på små arbetsplatser utan kollektivavtal – inom hotell- och restaurangbranschen och inom handeln – som det uppstår problem.

Allt arbete ska vara betalt! Ingen arbetsgivare har rätt att begära ”provjobb” utan lön. Den arbetsgivare som skickar hem sina anställda utan betalning när det är lite att göra på arbetsplatsen gör också fel. Dessa så kallade ”solskensavtal” är inte en lagligt existerande anställningsform. Varje person som får ett sådant erbjudande bör säga tack, men nej tack!

Ungdomar som kommer ut i arbetslivet har rätt att kräva samma trygghet som alla andra på arbetsmarknaden. Det är viktigt att arbetsplatsen har kollektivavtal för där regleras arbetsmarknadens spelregler. I kollektivavtal finns till exempel viktiga försäkringar om det sker en olycka och bestämmelser om övertidsersättning och semesterersättning.

De allra flesta arbetsgivarna är seriösa och följer lagstiftning och avtal. Ändå finns det undantag där ungdomar utnyttjas skrupelfritt som svart arbetskraft med usel arbetsmiljö och i värsta fall blir de blåsta på lönen.

Risken är att en dålig första kontakt med arbetslivet förstör mer än en sommar. En ung person som råkar illa ut på sitt första jobb kommer att ha kvar tråkiga minnen också när det är dags att söka mer permanent kontakt med arbetsmarknaden.

Som facklig organisation är det vår uppgift att ställa upp med stöd till sommarjobbande ungdomar som känner sig osäkra eller som stöter på en oseriös arbetsgivare.

Syftet är att förbättra situationen för en grupp som är extra utsatta på arbetsmarknaden – för landets ungdomar behöver en bra start i arbetslivet.

Markus Kristiansson

LOs ungdomssekreterare

ARTIKELN HANDLAR OM