ÅSIKT

Sveket mot fiskarna

Rockmusiker: ”Struntar ministern i hur fiskevattnet mår?”

ÄN NAPPAR DET Dregen visar upp fångsten men han och kollegerna oroar sig för kommande generationer. Det fattas runt 100 miljoner kronor till fiskvård i Sverige varje år, skriver de.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Förra våren drog vi tillsammans igång projektet ”Ge fan i våra vatten”. 12 svenska rockband med fisketokiga bandmedlemmar på ett samlingsalbum där överskottet går oavkortat till fiskevård. Vi hade tröttnat på att se hur fisken försvinner i våra vatten.

Vi hade tröttnat att gå omkring med den gnagande oron över att kommande generationer inte skulle få uppleva den spänning och avkoppling som vi fått förmånen att uppleva vid svenska fiskevatten. Framförallt hade vi tröttnat på handlingsförlamade (alternativt okunniga!) politiker som inte tog krafttag för att vända den negativa trenden i våra vatten. Vi tog alltså initiativet för att lyfta upp fisken och livet under ytan och ta tag i problemen på allvar.

Vi får ofta höra ansvariga politiker skylla på andra länder när de ställs till svars för problemen under vattenytan. Visst är det så att vi behöver samarbeta. Men det finns massor vi kan göra utan att be EU om lov. Och för oss som vistas ute vid vattnen är det uppenbart att det är bråttom med åtgärder. Inte bara gäddan har problem med återväxten längs stora delar av ostkusten. Även abborre, mört, braxen, ja i princip alla sötvattensfiskar utom spigg har det svårt i ostkustens ytterskärgårdar. Vill vi att våra barn ska få nöja sig med spigg på kroken och middagsbordet i framtiden? Industrialismen har byggt materiellt välstånd, men också lämnat efter sig oerhört många skadade vattenmiljöer. Nu måste vi betala tillbaka och se till att fisken får vandra fritt till sina lekområden och att fiskens livsmiljöer återställs!

Vi har via skivförsäljningen samlat in en kvarts miljon kronor till fiskevård. Pengarna går bland annat till ett projekt som ska öka kunskapen om de svenska gäddbestånden. Kunskap som ska leda till att vi kan vidta rätt åtgärder för att stärka och skydda gäddan, den allra viktigaste fisken för de miljoner svenskar som blöter en krok varje år. Gäddan tillhör de arter som minskat kraftigt på ostkusten när industrifisket skövlat torskbestånden och Östersjöns ekosystem har kollapsat.

Vi är stolta över de pengar vi samlat in, men tyvärr räcker de inte långt. Så frågan om vi har lyckats med vår ambition att ta tag i problemen under ytan hänger på politikerna. Hakar de på där vi rockers börjat eller ger ansvariga ministern fan i hur våra vatten mår?

Det fattas runt 100 miljoner kronor till fiskevård i Sverige varje år. Det är ingen stor summa, runt en promille av förra årets budgetöverskott!

Trots detta har frågan genom åren utretts nio gånger utan att fisken fått glädja sig åt mer pengar. Man kan ju undra vad alla utredningar kostat! Att skjuta till dessa medel är en viktig åtgärd som Sveriges regering kan vidta omedelbart. Skillnaden skulle bli enorm för livet under ytan.

När vi släppte vår skiva förra våren skrev vi här på Aftonbladet debatt. Då ställde vi samma fråga som nu. När får vi se samma handlingskraft som Sveriges rockelit visat hos ansvariga politiker? Jordbruksminister Eskil Erlandsson svarade att han inte hunnit lösa frågan om fiskevårdens finansiering, men höll med om att det är en viktig fråga och lovade att anstränga sig för att fixa fram pengarna.

Hur tror ni det gick? Nä, vi har inte sett några nya stålar till livet under ytan än.

Du har haft ett år på dig Eskil, men inget har hänt. Nu vill vi inte ha nya tomma löften. Vi vill att du satsar 100 friska miljoner årligen på fiskevård. Fisken och kommande generationer är de som kommer att tacka dig mest! När skjuter du till de pengar som fattas för livet under ytan, Eskil?

FAKTA

Tolv svenska rockband har tillsammans med Sportfiskarna samlat in en kvarts miljon kronor till fiskevård. Men ansvarige ministern Eskil Erlandsson har svikit fisken.

När skjuter du till de pengar som fattas för livet under ytan, Eskil? Det frågar musikerna Erik Ohlsson, Dregen, Boba, Kimmo Kirvesmäki och Anders Hernestam tillsammans med Stefan Nyström, generalsekreterare i Sportfiskarna.

Dagens debattörer

Dregen, Backyard Babies

Stefan Nyström, Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund

Anders Hernestam, Weeping Willows

Kimmo Kirvesmäki, Voice of a generation / Accidents

Erik Ohlsson, Millencolin

Anders ”Boba” Lindström, Hellacopters