ÅSIKT

Vänstern sviker kulturen

Peter Dalle, Åsa Larsson, Pierre Ström & Oscar Wemmert: Stoppa förslaget om gratis fildelning – vi måste kunna försörja oss på vårt arbete

JA TILL FILDELNING Vänsterpartiets styrelse stödjer ett förslag om att bland annat filmer, spel och musik ska vara gratis att ladda ner – lagligt. Vänstern eldar på kulturföraktet, skriver debattörerna.
DEBATT

Inför Vänsterpartiets kongress har partistyrelsen ställt sig bakom ett förslag som avskaffar upphovsrätten på internet.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Denna plötsliga omsvängning har skett utan någon som helst debatt. Nu uppmanar vi kongressdelegaterna att förkasta förslaget och stå fast vid partiets starka tradition av att värna kulturarbetarnas rätt att leva på sitt arbete.

Vänsterpartiet har alltid varit ett parti där kulturen har haft en särskilt betydelsefull roll. När andra partier vacklade i den tidiga fildelningsdebatten och lyssnade till strömningar som ville devalvera kulturens värde på internet till noll så stod vänstern upp. Upphovsrätten behövs för kulturens skull sa Tasso Stafilidis, partiets tidigare talesperson i frågan, när upphovsrättslagen kom att omfatta även internet år 2005.

När Miljöpartiet samtidigt sa att all musik och film skulle vara gratis på nätet så sa vänstern ifrån. Mp:s utspel är inget annat än opportunism och dessutom har de inga alternativ, skrev vänsterpartiet i ett pressmeddelande.

Nu, tre år senare, när piratkopieringen har drabbat ännu fler kulturområden så är det precis det som vänstern kritiserade Miljöpartiet för som man själv vill införa.

I en motion till partikongressen i Norrköping har föreslagits att ­alla filmer, tv-program, dataspel, böcker, musik med mera som finns på nätet ska få tankas hem helt gratis av alla med en internetanslutning. Och förvånansvärt nog så har partistyrelsen valt att ställa sig bakom förslaget.

Motionären gömmer sig bakom formuleringen att hela denna kulturskatt ska vara gratis så länge det sker för privat bruk. Detta är inget annat än ett försök att lägga ut dimridåer i en redan dunkel debatt. Den totala konsumtionen av kultur utgörs ju i själva verket av just de enskilda nedladdningarna för privat bruk som vänstern vill tillåta.

Vilken annan yrkesgrupp skulle acceptera att alla som vill skulle ha rätt till ett gratis exemplar av deras hantverk; skomakaren, livsmedelshandlaren eller hantverkaren? Det är givetvis helt absurt att detta skulle omfatta just kulturarbetet.

En allt större del av kulturkonsumtion kommer att flytta över till nätet och andra digitala kanaler. Det tycker vi är en spännande utveckling som innebär stora möjligheter för en ännu större spridning av kulturen.

Men bara för att ett verk ­eller en prestation går att omvandla till ­ettor och nollor, innebär det inte­ att verket samtidigt förlorar sitt värde. Upphovsrätten måste fungera även i den digitala verkligheten.

Fildelningsdebatten har skapat ett kulturförakt som nu får bränsle av vänstern genom det nya förslaget. Devalveringen av kulturarbetarens värde är förödande. Det har också skapat en häxjakt på kulturarbetare där målet är att all kultur ska vara gratis.

Kulturarbetarens levebröd är de verk som hon eller han skapat, själv eller tillsammans med andra. Om vi fråntas rätten att själva bestämma över det verket, hur det ska användas och till vilket pris, försvinner den grundläggande möjligheten för oss att leva på vårt arbete och få möjlighet till nyskapande.

Det vore en skam om vänstern, som dessutom genom Siv Holma innehar ordförandeskapet i riksdagens kulturutskott, drev på för en sådan utveckling. På kongressen i Norrköping hoppas vi att vänstern röstar ned detta kulturfientliga förslag. Upphovsrätten behövs för kulturens och kreativitetens skull.

FAKTA

Fildelningsdebatten har skapat ett kulturförakt som nu får bränsle av vänstern genom det nya kulturfientliga förslaget till vänsterpartiets kongress om att avskaffa upphovsrätten på internet.

Rösta nej till förslaget, skriver fyra kulturarbetare.

Dagens debattörer

Peter Dalle regissör och skådespelare, 51 år, Stockholm

Åsa Larsson 38 år, Nyköping, författare och jurist

Pierre Ström 65 år, visartist, Stockholm

Oscar Wemmert 34 år, Malmö, grundare data­spelsföretaget Upside Studios