ÅSIKT

Ät miljöriktigt – ät torsk!

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: ANDERS DEROS

Det internationella havsforskningsrådet ICES har nyligen presenterat en vetenskaplig analys, där det slås fast att torskbeståndet i Östersjön växer och rekommenderar ett ökat uttag om 48 600 ton torsk för östra Östersjön. Tidigare har ICES rekommenderat totalstopp, men EU har inte följt det rådet utan medgett att 39 000 ton landas. Den nya rekommendationen ligger i linje med de åsikter som förts fram från fiskenäringens företrädare.

Problemet är dock att torsk nära nog avförts från det svenska matbordet. Ett intensivt drev i torskdebattens spår med Fiskeriverket, media och vissa populistiska författare som påhejare har medverkat till detta med följande konsekvenser:

? Produktionen av torsk­filé har minskat till 30 procent av vad som normalt skulle producerats med rådande tillgång på landad torsk över en tvåårsperiod.

Permitteringar av anställd personal inom torskhanteringen.

I stället har landad hel torsk vidareexporterats till Polen, Danmark och Frankrike, vilket naturligtvis bidrar till dieselförbränning och därav förorening.

För att kompensera bortfallet har en import av fisk från avlägsna länder (exempelvis Kina) tagit fart med ytterligare föroreningar som följd.

Även import av norsk torsk kan skapa miljöproblem, i synnerhet om den fryses ombord på kylfartyg i Norge, omlastas före beredning i Kina för att därpå frysas igen och återtransporteras till Findus för att hamna på svenska matbord som gratäng! Detta är ett faktum och kan väl kallas för sjörullad torsk?

I varje fall är namnet ”globalt miljövansinne” berättigat.

Det är dags att ”vända på ­kuttingen”! Alla som medverkat till att bojkotta torsken bör nu ”vända drevet” och unna oss svenskar torsk på mat­bordet åter! Inte minst borde alla tv-kockarna bidra. När sågs en torsk (nu avses fisken) i matrutan senast? Även de trendsättande krogarna bör ge torsken en renässans! Det är den värd – med eller utan skånsk senapssås.

Kurt Jeppsson,

som älskar torsk såväl till havs som till bords