ÅSIKT

”Strejken var meningslös”

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vårdförbundet måste ändra strategi. Använd pengarna till en intensiv kampanj om de dåliga lönerna för sjuksköterskor via en bra PR-byrå. Det kommer att ställa krav på politiker och det allmänna att agera. Regeringen tvingas se till att kommuner och landsting får ekonomisk möjlighet att justera upp sjuksköterskornas lön till rätt nivå.

Strejk leder till att facket förlorar pengar och arbetsgivarna tjänar pengar på insparade lönepengar.

Stig Hagberg, exilsjukskötare

Strejk igen. Dåligt avtal igen. Och ja, jag är aktiv i frågan! Men vad tusan! Tar Metall-facken emot sköterskor tror ni? Jag undrar om jag ska försöka gå med där i stället.

Akutsyrran

Skämmes tamigfan! Strejken var meningslös, ett spel för galleriet och en – för vårdförbundets medlemmar – dyr flopp. Någon måste ta ansvar för detta! Vårdförbundets ledning bör avgå med omedelbar verkan.

La piovra

Varför vara med i facket och betala onödiga pengar!

Känner mig som en fånge i landstinget. Får inte ens välja när man ska ha semester. Nej, nu blir det uppsägning snart.

Våga och vinn!

Malgus

Jag är universitetsutbildad, har jobbat i 8 år, är fritidspedagog, tjänar 19 500. Skulle bli lycklig över deras nya lägstalön. Varför valde jag ett ”kvinnoyrke”? kan jag ibland undra bittert.

Mel08

Varför säger ni inte upp er?

Om 10 000 sjuksköterskor säger upp sig i dag så inser varenda politiker att det kommer gå helt åt helvete om ett par månader och då får ni igenom era krav utan hjälp av ett odugligt fackförbund.

Så säg upp er och gå ur facket och var inte så fega för framtiden.

Farangen

Tycker att det nya avtalet är bra. Man ska ha lön för det man utför. Får se om det blir bättre vård nu, eller sämre. Äntligen är strejken över.

Sign

Konsumentprisindex, KPI, har under strejktiden ätit upp ca 133 kr på en månadslön på 25 000 kr/mån. Så den extra 0,5% som förhandlades fram är redan uppäten av inflationen. Grattis!

Rockan

FAKTA

Drygt fem veckors strejk gav inte mycket i plånboken – men däremot besvikna reaktioner hos många sjuksköterskor.

Här är några röster: