ÅSIKT

Replik 2: Barn är människor – inte pusselbitar

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag håller helt och hållet med Sten Danielsson, vi behandlar barn som andra klassens medborgare, till och med värre än andra diskriminerade grupper av människor.

Barn är ju av värsta sorten, de betalar inte skatt, de gör inte rätt för sig, de håller inte tyst, de kan inte sitta still etc, de är helt enkelt inte de rumsrena husdjur barn uppfostrades till i gångna generationer. Vi sliter tag i barn, vi kallar dom för mycket annat än sina namn, vi hotar, vi fråntar, vi skäller ut, vi hytter med nävar och fingrar och vi säger alltid nej, vuxna är diktatorer.

Gjorde vi så mot en annan vuxen skulle vi stämma, dra till rättegång och kräva skadestånd men barn ska bara ta det, det är en del av vår moderna uppfostran där vi ser barn som våra egendomar i stället för egna personligheter med rätt till sin egen röst, sitt eget liv.

Föräldraskap ses som en del i ett livspussel, en bit som alltid tappas bort för det finns inget föräldrastöd, nej utbildningar och karriärer ska komma först. Barn får man skylla sig själv att man skaffat, det är ens eget ansvar, den enda gången den stora allmänheten känner stor medkänsla och något som kan likna kärlek till ett okänt barn är när det blir mördat.

Låt oss vakna upp till en bättre värld, en värld som inser att barnen är vår viktigaste och otroligt nog hittills oupptäckta naturtillgång.

Tina Brescanu

Dublin