ÅSIKT

Läsarna om vården av gamla i Sverige

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Klumpen i magen växer och växer

Så som jag upplever mitt arbete i dag finns det inte mycket tid till omsorg kvar, man gör det man måste och hastar sedan till nästa syssla.

Det tär på en, man kommer hem med dåligt samvete och en klump i magen, går till jobbet nästa dag och försöker göra det man egentligen velat gjort i går.

Men det hinns inte med, klumpen av dåligt samvete växer och familjen får ta stryk där hemma.

Efter en tid är det många i personalstaben som bär på växande klumpar och stridigheterna ökar mellan personalen.

Och vem är det som får betala?? Jo de gamla som inte har en enda möjlighet att påverka sin situation.

Marie

Det finns alternativ

Skrämmande artikel 31 maj om helvetet att bli gammal i Sverige. Min far dog, 89 år gammal, på sjukhus på Kanarie öarna med den allra bästa vård man kan önska sig!

Marina

Personalrotation löser problemen

Man ska inte dra alla över en kam! Det finns dåliga vårdinrättningar där hospitaliseringen sitter i väggarna, med personal som är av den åsikten att vi har alltid gjort så och det har funkat därför fortsätter vi så.

Inget nytänk, ingen respekt för vårdtagarnas önskemål och värderingar.

Sedan finns det vårdinrättningar som är motpolen och öppna för nya idéer och ser utmaningar som något positivt.

Jag tror att en lösning är att låta personalen rotera mellan olika grupper, avdelningar och vårdinrättningar.

Det är aldrig bra att jobba för länge på samma ställe.

Eas

Allt roligt har försvunnit

Jag kallar det inte äldrevård över huvud taget, det är bara en förvaring. Jag har jobbat i äldreomsorgen i 42 år så jag vet.

När jag börja på 60-talet var det mycket bättre. Det fanns t ex en ”sysselsättningstur” på 5 tim/dag, då hade vi 4–6 boende som vi hittade på något kul med, åkte ut med picknickkorg eller hade symöte, eller lagade mat. Allt roligt har försvunnit. Vi hinner ju inte ens gå med ut med dem.

Det är inte med glädje jag ser mot ålderdomen. Undrar hur det ser ut om 20 år.

Och jag vet varför det blivit så här, för att personalen gör massor med annat som inte hör till vården t ex lägger scheman, dokumenterar på datorn och som våra chefer och sköterskor gjorde innan, så vårdare gör alltså allt utom att vårda!

Pingela

En hake

Det finns en stor hake i kådisarnas bidrag för vård av frisk man i hemmet. Nu ska man tjäna ihop sin egen pension. Hur går det om det inte finns en välbärgad man kvar när den dagen kommer?

Affe

Gränsen var nådd, jag sa upp mig

Har jobbat på äldreboende i många år och är utbildad inom området. Slutade 1999 då gränsen om vad jag anser som värdig vård var nådd. Min chef ansåg att det räckte med att de boende fick duscha en gång i veckan. Att det kom för lite mat eller ej ätbar mat viftades bort.

Då jag jobbade helg skulle man vara ensam på en avdelning 11.30–21.30. Detta fick till följd av att man aldrig kunde gå ut med en boende, att man fick lämna sin avdelning tom långa stunder då man var tvungen gå på andra avdelning och hjälpa till.

Men droppen var när min chef på ett möte sa att vi vårdade patienterna ”för bra” så de lever för länge.

Då sa jag upp mig.

I dag jobbar ingen av den gamla utbildade personalen kvar på detta boende. Personalen består till 80% av outbildad personal som inte har någon utbildning eller kunskap om dementa. Det är med stor sorg i hjärtat jag tänker på detta, då det med utbildad personal och bra chefer går göra underverk på äldreboenden. Men kommunen har fått den vill, personal som inte bryr sig.

Lessen

Nu får de bara vänta på döden

Som nära anhörig till en dement mamma och en moster med en massa fysiska krämpor har jag sett för mycket.

Eftersom moster inte har ”egen” familj, är jag den närmast anhöriga. Det är massor av energi som går åt till lilla moster! Kanske den största svårigheten är att få olika myndigheter att fungera ihop. Här sitter vi på vårdplaneringsträffar, med en massa representanter och när verkligheten är ”där” – så vet inte någon vad den andra gör och när man själv har ansvaret för patienten.

Min gamla mormor som nu varit död många år bodde i ett pensionärsboende med egen lägenhet och tillgång till matsal om hon önskade. För både oss anhöriga och för mormor själv var det perfekt – det fanns personal, men hon klarade det mesta själv. Hon kunde träffa vänner och det fanns aktiviteter.

För våra gamla nu är det bara ett ”väntrum” och en väntan på ett slut av livet.

Maria B

Utvecklingen är katastrofal

Åldringsvården är ett av många områden som blivit eftersatta i Sverige. Visst finns det flera som tycker att vi har en fungerande bra sådan men jag tror att det gäller mindre orter. I storstäderna är utvecklingen katastrofal. Jag har bekanta som har föräldrar som är långt ifrån kapabla att ta hand om sig själva och som är i stort behov av att få komma in på ett hem för gamla för vård och omsorg. Tyvärr p.g.a. att dessa läggs ner i stor utsträckning så finns det inte platser till alla dem som skulle behöva. Förr fanns det pensionärshem åt alla men det verkar som att det inte satsas på detta i dagens samhälle utan det som gäller är att de sjuka åldringarna bor kvar hemma in i det sista med ett larm kring handleden. Personligen tycker jag detta är stor djävla skam mot dem som varit med och byggt upp vårt välfärdssamhälle som nu sossar, Moderater tillsammans med de övriga håller på att sakta men säkert rasera.

Nettan

Mina föräldrar blev vanvårdade

Mina föräldrar utsattes för vanvård innan de gick bort.

Jag förde anteckningar om vad som missköttes och nästan dagligen var det något som jag antecknade. Meningen var att använda dessa anteckningar i någon sorts protestskrivelse. Men materialet blev övermäktigt stort och omfattande så jag orkade aldrig fullfölja. Men tro mig: Det mesta var ofattbart dåligt.

Berran

Människovärdet

Det pratas mycket om de äldres människovärde. Och hur de behandlas inom åldringsvården. Men är det så konstigt? I sin iver att hålla nere kostnaderna för verksamheten anställer man mest outbildad personal eftersom de är billigast i drift. Så länge åldringsvården inte värdesätts mer av våra politiker får vi leva med den standard vi har.

Nimrod D

Värdighet är tydligen för dyrt

Det kostar för mycket att ge våra äldre en värdig omvårdnad, politikerna prioriterar våra åtaganden utanför landets gränser i stället.

Vox populi

Handplockad personal skulle vara mycket bättre

Jobbar inom äldreomsorgen, och man ser lite av varje. Jag tycker inte att alla passar att jobba inom äldreomsorgen. Nästan allt innehåll i de gamlas vardag hänger på vilken livssyn och inställning vi anställda har till vårt arbete och till brukarna. Det är vi vårdpersonal som är närmast och väldigt viktiga för dem. Man skulle kunna handplocka personal i större utsträckning. I dag gäller att den som har längst erfarenhet får fast arbete, och till somrarna kan man ta in vem som helst på semestervikariat.

Antenn

Förnedrande situation när personalen inte var där

Var på besök på ett ställe och skulle gå på den offentliga toaletten i huvudentrén.

Jag öppnar dörren och finner en gammal man med byxorna neddragna så de ligger på golvet. Han tittar upp och tittar förfärat på mej. Jag ber om ursäkt, stänger dörren och går. Personalen som satt i ett rum intill sa att han inte fick låsa dörren, därför uppstod situationen.

Men om någon personal hade stått utanför dörren tills han var färdig hade detta aldrig uppstått.

Stackars gamla man!

Lino