ÅSIKT

Sätt press på Mugabe NU!

Brittisk minister: De måste möta konsekvenserna

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Under en lång tid har Robert Mugabe hållit lögnen vid liv att Afrika och större delen av resten av världen står på hans sida i vad han påstår är en kolonial konflikt med Storbritannien och till viss del Europa. Händelserna de senaste veckorna har förändrat denna åsikt. Det framgår klart och tydligt att världen är förenad i sitt fördömande av våldet som begåtts av Zimbabwes ledare. Nu är det Mugabe och hans regim mot världen.

Afrikanska ledare har en efter en stigit fram och visat sitt motstånd mot vad Mugabe gör: Tanzania, Senegal, Rwanda, Botswana, Angola, Sydafrika och Zambia allra senast. Förra veckan manade ett öppet brev underskrivet av fler än fyrtio afrikanska ledare, många före detta presidenter och före detta generalsekreterare inkluderade, till ett stopp på våldet.

Afrikanska ledare vet att Mugabes styre numera är illegitimt under hans egen konstitution, under SADC:s (South African Development Community) principer för val och enligt Afrikanska unionen, som kräver att dess medlemmar är demokratiskt valda. Och afrikaner skäms. Kofi Annan skrev att ”Zimbabwe skamfilar Afrikas rykte”. Kenyas premiärminister Raila Odinga kallade Zimbabwe för ”en skamfläck”.

FN:s säkerhetsråd var också enhälligt denna vecka i sin dom att ”för tillfället existerar inte förutsättningar för fria och rättvisa val i Zimbabwe. Det har förekommit för mycket våld, för många hotelser”.

Bland de femton medlemmarna i säkerhetsrådet som enhälligt skrev under uttalandet fanns Kina, Ryssland och Sydafrika: tre länder som tidigare varit ovilliga att ansluta sig till den här sortens internationella fördömande av Zimbabwe. Vad har lett till denna avgörande förändring i världsopinionen? Fakta talar för sig själva. 84 av oppositionens anhängare har bekräftats mördade, 2700 skadade, 34000 tvångsförflyttade.

Tragiskt nog fortsätter dessa siffror att öka, trots MDC:s tillbakadragande från valet. Det är inte längre någon valkampanj. Det är en kampanj av våld och hot mot oskyldiga män, kvinnor och barn vars enda brott är en önskan att uttrycka sin demokratiska rättighet att rösta.

Att göra vad de gjorde den 29 mars i valet som, enligt afrikanska observatörer, MDC vann rättvist. Och det är en kampanj som äger rum mot en katastrofal ekonomisk bakgrund. Inflationen beräknas till två miljoner procent.

Zimbabwe har just haft sin sämsta skörd på 60 år. El- och vattenbrist fortgår flera dagar i rad i vissa områden. Under tiden har ZANU-PF-regeringen upphävt icke-statliga organisationers livsavgörande humanitära insatser. Till och med svält har blivit ett politiskt vapen.

Europa har en avgörande roll när det gäller att få till stånd en förändring i Zimbabwe. EU:s nuvarande riktade åtgärder med reseförbud och frysning av tillgångar mot Mugabe och 130 höga ZANU-PF ledare måste fördjupas och breddas för att inkludera en vidare krets av individer som är inblandade i våldshandlingarna.

Utöver detta måste EU överväga hur det bäst kan öka trycket utan att vanliga zimbabwier drabbas. Kommunikationsföretaget WPP har, som sig bör, avhänt sig från sin andel i ett lokalt annonsföretag ansvarigt för ZANU-PF:s annonsering. Men är det riktigt att ett europeiskt företag fortsätter att trycka de sedlar som tillåter Mugabes regim att hålla det statliga förtrycket vid liv och understödjer den oacceptabla hyperinflationen? Framför allt måste Europa arbeta för att stödja det afrikanska och globala ledarskap som SADC, Afrikanska unionen och FN visat.

Europa måste göra mer för att bygga upp en global insats för att isolera och avlegitimera Mugabes regim: att dokumentera brott mot mänskliga rättigheter och söka utvägar samt tvinga Mugabes regim att tillåta uppkomsten av en regering som representerar folkets vilja. De senaste veckorna har Mugabe och hans inre krets lyckats ena världen mot dem. De har placerat sig själva bortom vad som är acceptabelt. De har hånat internationella normer och värderingar. Och de bör veta att de måste möta konsekvenserna.

FAKTA

Världen är nu förenad i sitt fördömande av våldet som begåtts av Mugabes regim, skriver Mark Malloch Brown, brittisk minister. Allt fler länder och internationella organ har fått upp ögonen för våldet, tvångs­förflyttningarna, svälten och den katastrofala ekonomin.

Europa har en avgörande roll i att sätta Mugabe och våldsverkarna under ännu större tryck. Men samtidigt måste vi undvika att drabba vanliga zimbabwier.

Mark Malloch-Brown, minister för Afrika, Asien och FN