ÅSIKT

”Ge rattfyllon tuffare straff”

Läsarnas kommentarer om rattfylla och straff

Foto: LARS HEDELIN
En personbil med tre personer kör in i sidan på en annan bil med en ensam förare i augusti i år. Alla fyra fick köras till sjukhuset med allvarliga skador. Polisen misstänker rattfylla i bilen med de tre personerna. Vittnen säger att bilen körde väldigt fort.
DEBATT

Lotta Gauffin skrev i går om sin 16-årige styvson som fått sitt liv förstört av en rattfyllerist i ett öppet brev till justitieminister Beatrice Ask. Dagen innan berättade Aftonbladet om Kent som åkt fast för 50 rattfyllor.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Här är några av alla de reaktioner vi har fått från läsarna om rattfyllerister, deras brott och straff – och offren för deras framfart.

Och läsarnas dom är betydligt hårdare än rättsväsendets.

Trafikmoralen har försvunnit

Att fyllstyrningarna ökar hänger troligen samman med att den allmänna trafikmoralen verkar ha försvunnit. Trafiklagarna är bara irriterande, och inget att bry sig om verkar de flesta tycka.

När tidningarnas motorsidor fylls av indignerade krönikor om hur idiotiskt det är att beivra fortkörningar, så får många intrycket att det är ok att skita i trafiklagstiftningen.

Se bara hur det ser ut på våra vägar.

Man kör som galningar, helst ska man ligga minst 20 km över gällande hastighetsbegränsning, annars är man en bromskloss.

Corven

Långa straff

Långa fängelse straff, skyhöga böter och inget nytt körkort när man är fri igen. Sedan ska de tvingas gå på behandling första dagen i fängelse. Det finns INGA omständigheter som kan bortförklaras i sådana här fall.

Ukman

Åter en skitstövel

Rattfyllot Kent från Knivsta som klagar över att han behöver få hjälp för sitt missbruk men får ingen. Men längre fram i artikeln säger han att han påbörjat behandlingar flera gånger, men oftast hoppat av (?). Åter en skitstövel som förstör andras liv men inte tar eget ansvar. Men sjukpensionär är han och har råd att köpa bil på bil. Blir vansinnig då jag läser om sådana här personer!

Mormor

Höj straffsatserna

Om man orsakar skada pga rattonykterhet ska man givetvis ha stenhårt straff, det ska räknas som mord. Problemet är ju att mord sällan ger längre straff än när man kör ihjäl någon i fyllan, om det inte är grövre saker... Höj straffsatserna för mord, våldtäkt och andra våldsbrott. Inför dödsstraff vid extrema fall, och upprepade mord. Nej, vi botar inte brottslingen, men sliper fler oskyldiga offer, och vi slipper betala åtskilliga miljoner för ”rehabiliteringen”...

Bkupan

Rattfylla minst som dråp

Hur länge ska Sveriges regering dalta med de kriminella, brottslingar, rattfulla med flera. Dömer man någon till livstid eller fängelse i fem år så ska de sitta hela straffet, inte som i dag komma ut i halvtid. Rattfyllon ska dömas för minst dråpförsök, även om de inte skadar någon.

Bamze

Jag blev så arg

Jag blev så arg, när jag såg er förstasida den förste september. Där ser man en man, som kollar in i kameran o ser sorgsen ut. Stackars lilla Kent Han kan inte hjälpa att vännerna drar, han vill vara med och tar bilen han har åkt fast 50 gånger för rattfylla stackars lilla djävla Kent

Jag har själv blivit påkörd av en drogfyllerist

Fler kameror

Lösningen måste vara flera hastighetskameror.

Thetaxpayer

Operera in antabus

Dom som konstant kör onykter har ju alkoholproblem. Ett sätt vore ju att dom tvingade dom till att opera in antabus för att hjälpa dom. Som det är nu så är det ju bara att fortsätta att supa och ta bilen.

JME

Antabus i filen

Allt fler blir alkoholister i Sverige. Dags för flytande antabus i filmjölken?

S. Kåhl

Inför progressiva straff

Om man stiftar en lag där straffet för rattfylla är progressivt så kan ingen komma upp i och dömas för rattfylla 48 gånger. Straffet skall helt enkelt vara 1 månads fängelse första gången man får sitt straff. Nästa gång man åker fast så sitter man 2 månader, tredje gången 3 månader och fjärde gången 4 månader osv. För den som vill vara berusad blir straffet till slut för kostsamt när man sitter inne en stor del av året utan att få smaka på anden i flaskan, att man undviker att köra bil berusad.

Den som skulle sitta inne rent matematiskt för 48 gånger måste vara en mycket gammal man som varit innanför gallren mera än utanför. Straffen för rattfylla är för låga i Sverige i dag och bör höjas som ovan för att få bort dessa farliga bilister från banan.

Rulle

Nolltolerans!

Nolltolerans och alkolås förstås. Svårare än så är det inte

Lösningen

Helt fel signaler

Ja, varför ska offren straffas? 

Det är ju helt fel signaler när den som orsakar olyckan får 2,5 år i fängelset och den drabbade får men för livet.

Det var dags för LÄNGE sen att höja straffen för rattonykterhet. Och andra saker med…

Lev och lär

Höj straffen för alla

Höj straffen avsevärt för rattfylla och detta ska gälla alla som kör fulla, även politiker. Det som är så absurt i Sverige är att om du åker för gångfylla (LOB) 3 ggr inom 2 år så blir du av med körkortet fastän du inte begått ett brott, gångfylla döms hårdare än rattfylla? Du anses då vara en potentiell rattfyllerist. Men detta gäller förstås bara Svenssons, politiker kan supa och vara glada i hatten, köra på fyllan osv.

Perfect white

Hur många ska dö innan straffen höjs?

Nu måste det först och främst bli lagändringar, du får oftast ingenting för rattfylla. En jag känner körde för några år sen onykter och dessutom utan giltigt körkort. Som tur är skadades ingen allvarligt. Men han fick böter och sen fick han inte ta körkort på 1 år eller liknande, men jag menar vad är det för straff? Det är en smäll på fingrarna.

Bara för att ingen skadades denna gång, vad säger att han har lika stor tur nästa gång och det ger ju också signalen om att det inte spelar någon större roll i lagens ögon om du är full. Hur många liv ska behöva tas innan vi inför alkolås som obligatoriskt på alla bilar och höjer straffen. I varje död så blir det inte bara offret som försvinner, utan även familj och vänner påverkas. 

Dark angel

Stå på dig, Lotta

Klart att han ska ett hårdare straff!!! Jag som vet vem Andreas är och känner en fruktansvärd frustration när man ser hur han har det i dag. Den glada, positiva och livfulla killen får vi aldrig tillbaka!! Klart att föraren ska straffas hårdare. Stå på er Lotta och Stefan. Hoppas att ni har många omkring er som stöttar er i tunga stunder. Tack för att ni orkar och finns för Andreas. Och nu även vill driva för att hjälpa andra. Många varma kramar.

Guldklimpen

Håll dem borta från samhället

Straffskalorna borde utformas så att det vid upprepade brott blir en automatisk och progressiv förlängning av straffet för varje tillfälle. Inte för att jag tror att seriebrottslingar på något sätt ändrar sig p.g.a. längre/strängare straff, det är helt enkelt en fråga om att hålla dem borta från samhället där de utgör en risk för alla oss andra om de får husera fritt.

Roland P

Det är politikernas fel

Det är lagstiftningen, som inte bara i detta fall, hela tiden bakbinder polisens befogenheter. Det är politikernas fel att vi har så låga straffskalor.

Sailor

Ta bilen ifrån dem

Hmm, förverka den bil den rattfulle kör efter ett visst antal rattfyllor, det kvittar på vem den står på eller äger den. Samma sak bör gälla vid ett visst antal obetalda böter per bil så förverkas bilen, vem som än är ägare.

Vdvj