ÅSIKT

Håll genmodifierade grödor borta från Sverige!

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sverige ska bli världens bästa matland har jordbruksminister Eskil Erlandsson slagit fast i sin matvision som publicerades i juli. ”Vi har en säker och miljövänlig matproduktion i hela kedjan” och vill att Sverige ska bli känt som ett gastronomiskt land av vikt. Men politiken går stick i stäv med visionen.

”Vi är hundraprocentigt säkra på att det inte finns några risker när vi godkänner en GM-potatis”, säger Eskil Erlandsson och vill införa GMO (genetiskt modifierade organismer) i Sverige. Vi har tack vare honom fått EU:?s sämsta regler för samexistens.

Man kan i?dag inte förutse vilka skador som kan uppstå om vi släpper GM-grödor (genmodifierade grödor) fritt i landskapet/naturen, i odlingar och i maten. GMO är ett allvarligt hot mot vårt matarv. I ett land som är stolt över sina mattraditioner måste det finnas en mångfald av ostar, korvar, bär, frukter och brödsorter.

Odling av GM-grödor som majs, potatis och sojabönor, förutsätter att odlarna träffar avtal om utsädet och köper företagets gifter. De som står bakom utvecklingen av grödorna är de stora bioteknikföretagen som Monsanto, Syngenta, BASF (som delvis äger Weibulls), m fl. I de länder som odlar GM-grödor kommersiellt har giftanvändningen ökat kraftigt. Det är tvärt emot vad företagen lovat, den skulle minska!

GM-grödor leder till en maktkoncentration inom utsädesbranschen som drabbar bönder när priserna höjs och tillgången på GMO-fritt utsäde minskar. Det ekologiska och biodynamiska lantbrukets existens hotas. I Kanada är det redan nu omöjligt att odla ekologisk raps, då GM-rapsen sprider sig till alla odlingar. Pollen sprids med vinden och bina.

Vi har med stöd av aktuell forskning en rad tunga argument, som visar varför GMO är en återvändsgränd. 400 forskare från 57 länder slår fast att varken GMO-teknik, konventionellt jordbruk, baserat på ändliga råvaror och energi, kan försörja en växande världsbefolkning, det kan bara ekologiskt hållbara odlingssystem.

Fyra av fem svenskar vill inte ha GM-grödor i naturen, i odlingarna eller i maten. En klar majoritet av bönderna vill inte heller odla GM-grödor.

I dag äter redan våra konventionellt uppfödda grisar och mjölkkor, importerat GMO-foder.

Flera försöksodlingar med GM-grödor finns redan i Sverige. Stoppa dem!

Stå upp för din matvision Eskil Erlandsson och gör Sverige till ett GMO-fritt land.

Lasse Helander

Nätverket för GMO-fritt Sverige

ARTIKELN HANDLAR OM