ÅSIKT

Förstatliga bankerna

Johan Ehrenberg: Spekulation är idioti – stoppa spel med andras pengar

Foto: Annika af Klercker
DEBATT

När jag i tv föreslog att Carnegie borde förstatligas blev jag idiotförklarad av en av Folksams chefer.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

En vecka senare är det genomfört. Och anledningen till att Folksam skyddade den värsta spekulationsbanken blev uppenbar: Folksam var en av ägarna.

Det finns en snabb väg ur finanskrisen. Förstatliga bankerna, skriver Johan Ehrenberg.

För någon vecka sen satt jag i tv-studion och föreslog att Carnegie omedelbart borde förstatligas. De var landets värsta spekulationsbank, de där grabbarna som tjänat miljoner på att spela med andras pengar och dessutom fått bonusar på hälften av årsvinsten.

Bredvid mig i tv-rutan satt då Folksams chef för ägande, Carina Lundberg Markow. Hon blev så upprörd att hon kallade mig ”ekonomisk idiot” i sändning.

Att förstatliga var uteslutet, helt fel, hon jämförde det faktiskt med Sovjetkommunism?… Försvaret för Carnegies självständighet var ilsket och svårt att förstå.

Varför i all världen skulle Folksam skydda den värsta spekulationsbanken?

Nu vet vi.

Folksam var en ägare. Förstatligandet (eller ska vi kalla det Anders Borgs Sovjetkommunistiska övertagande?) gör att Folksam spelat bort löntagares försäkringspengar. Folksam får skämmas för att man – med de andra ägarna – låtit bolaget agera på olaglighetens gräns. Försäkringstagarna får betala.

Visst är det väldigt, väldigt avslöjande!

Det finns mycket få rena fingrar kring den syltburk av finansbubbla, spekulation och snabba pengar som varit ”ekonomisk tillväxt” de senaste femton åren.

Mycket få som inte försökte ta genvägen till rikedom genom att låta andra ”placera”, det vill säga spela, med andras pengar.

Det som var ”idioti” för några dagar sedan är nu genomfört.

Ingen litade längre på ledningen.

Men den viktiga frågan är varför det tog sån tid? Alla visste ju vilket bolag det var.

Carnegie var ”de värsta på Stureplan” deras affärer handlade om att hjälpa de riktigt rika, spekulera åt stora bolag och jobba med statliga privatiseringar. Snabba pengar, stora lån, gigantiska vinster och garnerat med bonus!

Ingen ägare – eller Riksbanken eller Finansinspektionen eller regeringen – inte ens Mats Odell, var okunnig om det här. Ändå gav staten Carnegie uppdraget att sälja bolag. För att få ut ”mesta möjliga”. I en spekulationsekonomi försöker alla klistra sig kring den senaste guldkalven.

Pensionspengar, försäkringspengar och offentliga medel utgör bränslet i affärerna.

När riksbanken gav ledningen för Carnegie förtroende med ett lån på 5 miljarder var det alltså för att slippa förstatliga ett konkursbo, man var villig att satsa miljarder på att de giriga skulle kunna klara ut sitt konkursbo själva.

Vilket enormt förtroende grabbarna fortfarande fick.

Varför?

Finanskrisen handlar om ett sammanbrott i en spekulationskarusell. De ansvariga är politiker som stött det här, bankmän som tjänat på det och kapitalägare som snabbt kunnat öka sina vinster med finansspekulation.

Svenska storföretag fick förra året upp till en tredjedel av sina vinster på finansspekulation!

När de nu skär ner och varslar så är det för att försöka rädda en uppblåst vinst.

Det kommer inte att gå.

Carnegie blev det första korthuset som ramlade ihop. Nya ansvariga kommer säkert att göra allt de kan för att minska förlusterna. Men vem vill köpa en investmentbank vars affärsidé varit att ”tänja på gränser” när den inte längre kan göra det?

Det finns en snabb väg ur finanskrisen. Förstatliga bankerna. Det är ändå löntagarna som får betala bankkrisen med orimligt räntegap och skattepengar.

Anders Borg fortsätter i stället att leka med elden.

Men varför ska vi ge pengagarantier till dem som uppenbarligen inte klarar av att ta hand om dem?

Folksams chefer kan vi sen be läsa Ernst Wigforss – den gamla socialdemokratiske finansministern – när han förklarar varför spekulation inte är något som arbetarrörelsen bör stödja.

Inte då, inte nu.

Spekulation är nämligen verklig idioti.

FAKTA

Dagens debattör

Johan Ehrenberg

51 år, Stockholm,

journalist

Johan Ehrenberg