ÅSIKT

Bort med Bert Karlsson från SVT-programmen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Fredrik Hofgaard
Bert Karlsson.

Jag brukar titta på det utmärkta nyhetsprogrammet ”Oddasat” och genom detta få veta mycket om hur den samespråkiga befolkningen i norra Norge, Sverige och Finland ser på olika frågor. Ofta är det kulturfrågor som återspeglas och eftersom programmet är översatt till svenska är det lätt att förstå utan särskilda språkkunskaper.

Plötsligt dök Bert Karlsson upp i tv-rutan. Han hade bevistat en konsert på Nordkalotten och intervjuades genom en nedvevad bilruta. Tydligen hade han inte hittat någonting som han själv kunde tjäna pengar på att lansera. På sitt vanliga dumdryga sätt hånade han den samiska jojken och avslutade med något om att ”den kan ni få behålla här uppe”.

Nej då. Bert Karlsson rår inte för att han inte begriper sig på eller gillar jojk. Men att han även saknar vanligt hyfs och vett är ingen ursäkt och han ska låta bli att förnedra en urbefolkning på det sättet.

Vi kan ju tänka oss vilket liv det skulle bli om någon kändis på liknande oförskämda sätt angrep andra yttringar i den så kallade kulturmångfalden. Så jag väntade mig att någon kulturjournalist eller till och med nöjesjournalist skulle ha uppsnappat detta och ställt det under debatt. Men icke, Bert Karlsson får härja fritt.

Så kom första programmet med ”Dansbandskampen”. Vem fick då sitta vid ett bord inför kameran? Bert Karlsson förstås. Han och ingen annan fick uttala sig om vilket dansband som han tyckte var bra. Av vilken anledning? Ja, senare har ju misstanken bekräftats: Bert Karlsson har knutit just det dansbandet till sitt stall. På det sättet fick han alltså genom SVT håva in en mängd gratisreklam till sig själv och sitt företag.

Sedan har ju Bert Karlson genom sina lydiga tjänare i kvällspressen fått ut att han ska göra en egen dansbandssåpa där programledaren Peter Settman ska vara med. Så vad pågår egentligen bakom kulisserna?

Är det ens säkert att ”svenska folkets” röstning är helt ren? För även det lär väl gå att organisera och manipulera.

Att Bert Karlsson även anlitas av SVT som något slags expert på skolmat är för löjligt för att ens kommenteras. Med honom som seriefigur är inte SVT ett seriöst företag som behöver tacka för att vi betalar tv-licensen.

Gösta Laestander, Lappland

ARTIKELN HANDLAR OM