ÅSIKT

Korkade klappar

Ann-Therése Enarsson: Alkohol som företagsjulklapp är helt IQ-befriat

En flaska vin eller sprit från chefen kan förstöra julen för både mottagaren och hennes/hans familj. Ge en klokare julklapp i år, skriver Ann-Therése Enarsson.
DEBATT

Många tycker säkert det är trevligt att få en flaska vin, en ganska vanlig julklapp från landets chefer. Men en korkad sådan.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

På företag som är återhållsamma med alkohol minskar också bruket av alkohol bland personalen, skriver Ann-Therése Enarsson.

Det kluckar mot jul. Landets chefer står i begrepp att köpa vin och sprit i julklapp till affärsbekanta och anställda.

En aktuell undersökning visar att mer än var fjärde chef (27 procent) det senaste året har gett bort alkoholhaltiga drycker i gåva. Ännu mer vanligt är det bland yngre män – var tredje chef i åldern 18–34 år (33 procent) har gett bort alkohol i gåva. Varannan flaska (47 procent) gick till affärskontakter eller kunder, och var tredje flaska (32 procent) delades ut bland anställda på företaget.

De flesta människor som får en flaska champagne eller whisky av en kund eller arbetsgivare tycker säkert att det är en mycket trevlig julklapp. Men när man ger bort alkohol till människor som man bara känner yrkesmässigt kan man aldrig veta säkert.

En aldrig så välmenande gåva kan bli så fel. Långt ifrån alla vill ju ha alkoholhaltiga drycker i present. För några kan det kännas genant och obekvämt att ta emot en flaska vin eller sprit. För andra kan julklappen rent av ställa till problem, och då tycker nog varken de eller deras familjer att det är en särskilt bra present.

Alkoholen påverkar ju inte bara de vuxna som dricker den. Också barn påverkas. De tvingas konkurrera med alkoholen om föräldrarnas uppmärksamhet samtidigt som det vanliga skyddsnätet i form av skola, fritids och föreningsaktiviteter har tagit jullovsledigt.

Vilket ansvar har du som chef och företagsledare för att alla mår bra efter julbordet och glöggfesten? Några glas tillsammans med kollegerna efter arbetsveckans slut, eller öl och snaps på julfesten ser många anställda fram emot.

Baksidan är att alkoholkulturen på jobbet kan bli en fälla, inte bara för den enskilde. För den anställde leder riskbruket till fler sjukdagar, sämre hälsa, sämre sexliv, ökad olycksrisk och på lång sikt till beroende och alkoholism. För arbetsgivaren orsakar riskbruk kostnader.

På företag som är återhållsamma med alkohol, minskar också bruket av alkohol bland personalen. På företag som är frikostiga med alkohol fungerar det tvärtom. En avhandling från Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap visar att bejakande alkoholkultur på arbetsplatsen gör att allt fler personer utvecklar ett problematiskt alkoholbruk.

Riskbruk av alkohol är förknippat med medicinska risker, olycksfallsrisker i arbetslivet, dagen efter-effekt, sjukfrånvaro och ekonomiska konsekvenser.

Hjärnan påverkas mer av alkohol än vad man tidigare trott, enligt en ny studie. Hjärnans volym minskar ju mer man dricker, och kvinnor påverkas mest.

Det är alltså helt IQ-befriat att ge bort klappar som kluckar, åtminstone till människor man bara känner yrkesmässigt.

Så snälla chefen, gräv lite djupare i julklappssäcken så ska du se att du hittar en klokare och mer omtänksam julklapp i år!

FAKTA

Dagens debattör

Ann-Therése Enarsson

33 år, Stockholm,

vd IQ, dotterbolag till Systembolaget

Ann-Therése Enarsson