ÅSIKT

Kvinnliga hantverk utan stöd

Kayo Shekoni: Varför har bara vissa yrkesutbildningar rätt till studiemedel?

DEBATT

Gamla manliga hantverksyrken anses så viktiga att de som studerar till dem kan få studiemedel, medan nya hantverksyrken (som invandrartjejer vill lära sig) inte får det – trots att vår utbildning leder till jobb i högre grad än många universitetsutbildningar, skriver Kayo Shekoni, som vid sidan av sin artistkarriär nu utbildar sig inom hudvård och spa.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Foto: ROBIN NORDLUND
”Oavsett vad man tycker om hudvård så kommer man inte runt att det faktiskt är en bransch som expanderar och anställer”, skriver Kayo Shekoni.

Det är bra för Sverige om vi, svenskarna, utbildar oss bättre. De nya jobben kräver högre utbildning än de som fanns förut och därför är det bäst att vi pluggar. Och därför hjälper staten till med studiestöd till oss som utbildar sig. Eller? Sanningen är att det bara är en del studenter som får studiemedel från CSN. Jag är en av dem som inte får.

Parallellt med min artistkarriär utbildar jag mig just nu på Privatskolan för hudvård och spa i Stockholm. Vi lär oss ta hand om huden (dermatologi), om åldrande och skadad hud och hur den kan behandlas. Men vi lär oss också första hjälpen, praktisk affärskunskap och vi har ungefär 30 veckors praktik. Det är en bra utbildning, bland annat är det den enda utbildning i hela Europa som certifierats av

Cidesco, det vill säga den internationella organisation som garanterar kvaliteten på denna typ av utbildning. Ett ännu bättre bevis på att vi blir duktiga på vårt hantverk är att nio av tio får jobb efter examen. Vill man vara smart kan man säga att det går en rät arbetslinje raka vägen från skolan och ut på arbetsmarknaden.

Det kan verka konstigt att jag som har en artistkarriär i ryggen skulle behöva få studiemedel av CSN. Fine. Men det här handlar

inte om mig. Vi är 200 elever på Privatskolan, mest tjejer och de flesta är i tjugoårsåldern. En del

lever på sin partners inkomster under studietiden. Andra tvingas sluta halvvägs igenom för att ekonomin inte funkar. Nästan alla gör som jag och jobbar extra under kvällar och helger. Inte helt bra,

eftersom man behöver tiden för att plugga och vila ut. Ännu tristare är alla drivna, duktiga tjejer (och några killar) som aldrig söker därför att de inte kan klara hyra och utgifter medan de studerar på skolan.

Privatskolan har ansökt till regeringen om att vi elever bör få söka studiemedel. Det har snart gått fyra månader utan att vi fått svar. Anna König Jerlmyr, som sitter för moderaterna i riksdagen och som tagit sig an vår sak, ställde en fråga till Lars Leijonborg om våra studiemedel men fick ett vanligt politikersvar utan innehåll tillbaka.

Det är möjligt att en del inte tycker att det är seriöst med hudvård. Att det handlar om skönhet och yta och ändå bara är något för rika människor. En del av dem som tycker så sitter kanske i regeringen. För mig handlar det om vård och välbefinnande och något som allt fler Svenssons faktiskt unnar sig. Dessutom: oavsett vad man tycker om hudvård så kommer man inte runt att det faktiskt är en bransch som expanderar och anställer.

Många utbildningar ger rätt till studiestöd. Läser man till litteraturvetare eller lärare på universitetet får man studiemedel, lika så om man pluggar på folkhögskola. Dessutom får man studiemedel om man läser på en privat skola för att bli till exempel pilot, skorstensfejare eller hovslagare. Faktum är att gamla manliga hantverksyrken anses så viktiga att de som studerar till dem kan söka till CSN, medan nya hantverksyrken (som invandrartjejer vill lära sig) har svårt att få godkänt av samhället. Trots att vår utbildning leder till jobb i högre grad än många universitetsutbildningar får vi ingen hjälp av staten. Det är inte rättvist, arbetslinjen borde gälla även utbildningar!

För ett år sen vann en elev på min utbildning, Susanna Faghihi, en bronsmedalj i yrkes-vm i Japan. Det går nämligen att tävla i världsmästerskap i vårt yrke och Susanna blev tredje bäst i världen. När hon och resten av yrkeslandslaget kom hem till Sverige möttes de av Lars Leijonborg på Arlanda. En trevlig gest från ministern! Men när vi ansöker om att Susanna och andra elever på skolan ska få söka studiemedel som andra studenter vill Leijonborg inte svara.

Du har fortfarande chansen, Lars Leijonborg, att bevilja vår ansökan så att vi på samma villkor som andra kan ansöka om studiemedel hos CSN. Visa att du inser att den nya tidens hantverksyrken är lika viktiga som de gamla hantverken och att kvinnliga yrken är lika värdefulla som manliga. Det är den bästa julklapp som du kan ge eleverna på Privatskolan.

FAKTA

Dagens debattör

Kayo Shekoni

44 år, Stockholm,

artist och studerande

Kayo Shekoni