ÅSIKT

Ge Guantánamofångar en fristad här i Sverige

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Foto: AP
Fångar som friges från Guantánamo kan inte alltid återvända hem.

I torsdags (11 december) sa Portugals utrikesminister Luis Amado att landet är redo att ta emot Guantánamofångar som inte kan återvända till sina hemländer, för att de där riskerar att utsättas för tortyr eller andra människorättskränkningar. Han uppmanade samtidigt andra EU-länder att ta gemensamt ansvar.

Svenska Helsingforskommittén uppmanar nu den svenska regeringen att följa den portugisiska regeringens goda exempel.

Det är cirka 50 personer från bland annat Algeriet, Kina, Ryssland, Tadzjikistan och Uzbekistan som riskerar förföljelse och tortyr om de tvingas återvända hem. De har tillbringat år på Guantánamobasen under vidriga förhållanden och i total rättslöshet. USA har till slut tvingats konstatera att det inte finns någon grund för att hålla dem fängslade och att de därför ska försättas på fri fot.

Problemet är bara att de inte har någonstans att ta vägen. Varken USA eller dess allierade är beredda att ta sitt ansvar. Dessa människor riskerar därför att få fortsätta leva i ovisshet och utan den minsta kontroll över sin tillvaro.

Portugal tar genom sitt agerande en risk. Ryssland och Kina är stora handelspartner och de tvekar inte att använda ekonomiska påtryckningar för att få igenom sin vilja eller för att visa sitt missnöje. Inte minst därför förtjänar det portugisiska beslutet all respekt. Andra EU-länder, inklusive Sverige, bör nu visa sin solidaritet.

Sverige framhåller ofta hur viktigt det är att stater respekterar människors rättigheter i allmänhet och deras rättssäkerhet i synnerhet. Vi kan nu visa det i handling och vi uppmanar därför regeringen och Luis Amados svenska kollega utrikesminister Carl Bildt att göra gemensam sak med Portugal: stå upp för de mänskliga rättigheterna och förklara att Sverige är redo att ta emot de Guantánamofångar som inte kan återvända hem.

Robert Hårdh, generalsekreterare, Svenska Helsingforskommittén