ÅSIKT

Maud Olofsson kom för lätt undan

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Henric Lindsten
”Ge Maud Olofsson sparken snarast”, skriver Lennart Andersson

Såg Maud Olofsson i Aktuellt skylla allt på GM för tusende gången. Konstigt nog har politikerna i exempelvis Tyskland inte samma problem. Har Maud Olofsson kommunikationsproblem? Varför ger tyskarna på både lokal nivå och regeringsnivå garantier men inte Sverige? Varför tar inte regeringen kontakt med tyska regeringen och syr ihop ett gemensamt paket för Opel-Saab med villkor att GM har utveckling och tillverkning kvar i Sverige och Tyskland? Ett självständigt Saab är ju en katastrof, Trollhättan måste utveckla och tillverka bilar oavsett om det står Saab, Opel eller något annat på dem. Det är industrin och kompetensen det handlar om och inte varumärket Saab.

Varför pressar inga journalister Maud Olofsson på denna lösning? Har Sveriges regering överhuvudtaget någon kontakt med andra europeiska regeringar angående industrifrågor?

Maud Olofsson kom allt för lätt undan i Aktuellt. Paul Åkerlund säger i ett inslag att affärsplanen som GM presenterat var den bästa han någonsin sett under sin långa tid på Saab. Mindre än två minuter senare så säger Olofsson att hon inte sett någon plan alls!? Skrämmande att Olofsson kom undan så lätt! Det är dags att regeringen lägger korten på bordet och förklarar vad som är fel med GM:s affärsplan i stället för att tjata om skattebetalarnas pengar (vi kommer ju ändå få betala dessa pengar i a-kassa).

Maud Olofsson har i en rad uttalande under hela krisen pratat illa om svensk industri. Hon har exempelvis sagt att ”om inte GM och Ford kan driva Volvo respektive Saab med vinst så varför skulle Sverige och staten kunna göra detta?”. Om exempelvis Ericsson resonerat så på den tiden (1970-80-talet) då de stora telekomjättarna hette Lucent, Motorola, Siemens, ITT, Nortel etc. så hade man lagt sig ned och gått under för länge sedan, och att staten äger spelar ingen roll heller. När jag jobbade för Ericsson så gjorde jag ett bra jobb oavsett om ägarna hette Pelle eller Kalle.

Maud Olofsson tror helt enkelt inte på svensk industri, kan inget om svensk industri, bryr sej inte om svensk industri, litar inte på svenska företagsledare men är en god lärling till nyliberalistiska Timbros politikerskola! Tala om Stureplancenterns totala dominans.

Ge Maud Olofsson sparken snarast och sätt dit någon med industribakgrund, som kan förhandla och som dessutom är politiskt oberoende.

Lennart Andersson