ÅSIKT

Hajar ni inte ett skämt?

Komikern Jan Bylund: Plötsligt känns inte våra stereotyper om ryssarna så omoderna

Foto: SVT
Sketchen i lördagens Melodifestivalen med humorgruppen Grotesco, kosackdansare, matrosjkadockor och lättklädda kvinnor ledde till protester från ryska ambassaden.
DEBATT

Betyder ilskan mot ”Tingeling” att ryssarna förnekar att de har kosackdans och björnar och att det finns en maffia som kallas just för ”ryska maffian”, mycket på grund av att medlemmarna kommer från just Ryssland?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Då tycker jag att det är hög tid att lämna lyxlivet på ambassaden, betala diplomaternas p-böter och andas frisk luft, skriver Jan Bylund.

Ryssen kommer, ryssen kommer! Efter allt rabalder kring den lysande låten ”Tingeling” under Melodifestivalen har då gamle Ivan slagit näven i bordet.

Med illa dold uppdämd vrede vill de slå lilleputtnationen Sverige på fingrarna genom att säga: ”Ni får inte göra er lustiga på vår bekostnad! Då kan det gå illa!”

Märkligt nog har då en viss ryssrädsla infunnit sig hos bland annat SVT som skickat blommor till ryska ambassaden, och radiolyssnare i P1 har även de uttryckt sin oro över att väcka den ryska björn som sover.

Jag säger: Inte nog med att det är vår plikt att väcka björnen, vi ska slakta den och göra korv av den!

Har de inget annat att bli upprörda över än ett gäng killar och tjejer som sjunger och dansar, då lever vi verkligen i den perfekta världen. Givetvis är ”Tingeling” en grov överdrift och schablon – det är just detta man bygger upp humor av. Men den fungerar inte om den inte har förankring i verkligheten.

När man skämtar om svenskar ska det gärna vara naket, midsommarstång, blondiner, sprit och dalahästar. Och det är för att vi svenskar ibland är just nakna, är blonda och dansar kring midsommarstången. (Sedan har ju dessa fördomar fått viss draghjälp av Vilgot Sjömans filmer som skapade den svenska synden.)

Har ett land en brokig historia men med tydliga karaktärsdrag, får man räkna med att folk driver med företeelser som innefattar både positiva och negativa saker.

Betyder då detta att ryssarna förnekar att de har kosackdans och björnar och att det finns en maffia som kallas just för ”ryska maffian”, mycket på grund av att medlemmarna kommer från just Ryssland? Då tycker jag att det är hög tid att lämna lyxlivet på ambassaden, betala diplomaternas p-böter och andas frisk luft!

Ska man vara aningen djuplodande så handlar det nog om en relativt ny och ung nation som fortfarande letar efter sin identitet, och då är det klart att det infinner sig en viss osäkerhet och känslighet: vilka är vi, och vilka vill vi vara i andra människors ögon? Därför blir det ju nästan ledsamt när de kommer med förtäckta hot om att ett pausinslag i den svenska Melodifestivalen kommer att missgynna det svenska bidraget i finalen i Moskva.

För då känner man verkligen igen det gamla KGB man lärde sig tycka illa om i 70- och 80-talets James Bond-filmer!

Fattas bara att svartmuskiga män i grå överrockar hälsar på hos familjen Ernman och berättar att hon nog borde sjunga litet falskt i finalen. Kan bli en bra film – inte modern – men bra!

Ryska talesmannen tycker vidare att ”personerna bakom låten borde spärras in” och att ”deras Rysslandsfobi borde placera dem på mentalsjukhus ...”

Är det normalt att uttrycka sig så? Var det inte så Sovjetunionen gjorde med oliktänkande: spärrade in dem?

Helt plötsligt känns inte våra stereotyper om ryssarna så omoderna! Och då har vi ju inte börjat nämna ryssarnas alkoholvanor och hur de beter sig som turister ...

Jan Bylund 42 år, Göteborg, ståuppkomiker