ÅSIKT

SR & SVT ger oss nobben

Gudrun Schyman: De påverkar politiken genom att sortera bland partierna

DEBATT

Det är faktiskt fler medborgare som röstar i Melodifestivalen än i EU-valet. Då måste man våga släppa in de partier som finns i det politiska landskapet utanför, också. 

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Eller är cheferna på Sveriges Radio och Sveriges Television kanske nöjda med att det är Melodifestivalen som vinner valet, skriver Gudrun Schyman.

Foto: Ulf Höjer
Gudrun Schyman.

Jag börjar bli orolig. Om knappt tre månader, den 7 juni, är det val till EU-parlamentet. För någon månad sedan kom en opinionsmätning som visade att två av tre svenskar inte visste någonting om valet. I förra valet, 2004, var röstdeltagandet 38 procent. Det ska jämföras med att genomsnittet i Europa ligger på 46 procent och att valdeltagandet till de senaste riksdagsvalen legat på runt 80 procent.

I åldersgruppen 18–25 år röstade ­bara var fjärde person. I kommande val är gruppen förstagångs­väljare större än någonsin tidigare.

Att mindre än hälften av Europas befolkning röstar är naturligtvis ett underbetyg för hela EU-projektet.

Den demokratiska legitimiteten är ytterst svag men samtidigt ökar den politiska makten. Om vi inte helt ska vara i händerna på maktfullkomliga män (den manliga majoriteten är kompakt, både i kommissionen, ministerrådet och i parlamentet) gäller det att öka intresset för valet och få fler att rösta i en riktning som bryter med både mansdominans och stormaktsambitioner.

Själv har jag just startat kampanjen ”Skicka Schyman till Bryssel!” Den borde tilltala många, både mina vänner och de som sedan länge önskat mig dit pepparn växer…

 Som det ser ut nu är det faktiskt fler medborgare som röstar i Melodifestivalen än i EU-valet. Det borde vara en stor utmaning för public service att ändra på det. Men en av utgångspunkterna för SR:s och SVT:s arbete inför EU-valet går stick i stäv med demokratiuppdraget. Både Sveriges Radio och Sveriges Television har nämligen bestämt att bara de partier som redan sitter i parlamentet får komma till tals. Programmet Nordegren i P1 tillämpar detta redan och jag har fått samma besked av SVT:?s­ Eva Landahl.

Bara de partier som finns representerade i riksdagen eller EU-parlamentet kommer att bjudas in till valdebatterna. Jag utgår från att argumentationen är densamma som under riksdags­valet 2006 – man vill inte ge plats åt Sverigedemokraterna.

Resultatet av den hållningen är att Sverigedemokraterna kan fortsätta att skörda sympatier för att de påstår sig våga tala om det som ingen annan vågar tala om, nämligen flykting- och invandrarproblem. Det betyder att ingen granskar deras övriga politik, som är djupt konservativ och präglas av en reaktionär kvinnosyn som skulle föra oss hundra år tillbaka i tiden. Sverigedemokraterna är inget ”enfrågeparti”.

De har en samlad politik, precis som deras samarbetspartner på kontinenten. Men denna politik granskas alltså inte. Den absolut starkaste tendensen inom Europapolitiken i dag är just frammarschen av djupt reaktionära krafter, formerade i religiös och politisk extremism.

Genom starka lobbygrupper nästlar de sig in i politiken och lägger förslag som begränsar kvinnors rättigheter genom att ifrågasätta aborträtten och försämra villkoren för ensamstående föräldrar.  De formulerar en djupt konservativ familjepolitik och skärper samtidigt ­tonen i förhållande till alla redan marginaliserade och diskriminerade grupper – invandrade, papperslösa och hbt-personer.

Eftersom Sverigedemokraterna kittlar och har nyhetsvärde kommer det att skrivas och rapporteras oavsett vilka riktlinjer public serviceföretagen antar. Så när public service bestämmer sig för att utestänga samtliga partier som ännu inte tagit plats i parlamentet får det i stället till konsekvens att man stänger ute röster från den ideologiska motpolen, nämligen feminismen. Feminismens grund är universella mänskliga rättigheter och ickediskriminering, det vill säga i Sverige den ideologiskt tydligaste motpolen till SD.

Det ansvar som public service borde axla är att ge så många medborgare som möjligt så mycket kunskap som möjligt inför EU-valet. Då kan man inte begränsa sig till att spegla det som sägs och görs av partier som redan är inne i parlamentet.

Då måste man våga släppa in de som finns i det politiska landskapet utanför, också. Eller cheferna på Sveriges Radio och Sveriges Television kanske är nöjda med att det är Melodifestivalen som vinner valet?

FAKTA

Dagens debattör

Gudrun Schyman

60 år

EU-kandidat för FI, tidigare partiledare för V.

Gudrun Schyman

ARTIKELN HANDLAR OM