ÅSIKT

Du är piratmaffians megafon, Gröning!

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ännu en gång ( Aftonbladet debatt den 19 mars ) gnäller Lotta Gröning på Ipred och alla krav på att upphovsmännen ska skyddas. Hon gaggar om att tekniken sprungit ifrån dem som inte tycker att det ska råda tjuvanarki på nätet. Vidare tas de slitna klyschorna om integritet till heders igen samtidigt som det talas om att de bestulna försöker rädda sina ”privilegier”.

Men sedan när är det att betrakta som ett privilegium att få betalt för sitt jobb. Du talar om utveckling, men utveckling är inte att i revolutionsromantikens, de tekniska hårklyveriernas och de genomskinliga integritetsargumentens namn kasta skit på folk som arbetat och riskerat sina pengar för något de brinner för.

Jämförelsen med bilindustrin är – no offence – direkt korkad. Bilindustrin går dåligt för att folk av olika orsaker ­inte vill ha ­bilarna längre medan skivbranschen går dåligt för att folk inte betalar för sig, inte för att folk har tröttnat på musik. De som av egen fri vilja vill ge bort sina verk, be my guest. Men de som inte vill förtjänar att skyddas.

Sedan borde du någon gång erkänna att motiven inte är så ädla som du och den piratmaffia du av allt att döma är megafon för vill ge intryck av. För i slutänden handlar det här bara om att gratis är gott, inget annat, så lägg ner de patetiska försöken att rättfärdiga dessa legitimerade hälerier och stölder för gott.

Peter Eliasson, kultur- och nöjesjournalist