ÅSIKT

Jag anklagar...

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag välkomnar det uppror Marcus Birro manar till i sin artikel i Aftonbladet om att ”hetsjakten på sjuka har gått för långt”. Det är helt orimligt att de som redan har det svårt ska bli offer i ett bisarrt och felriktat försök av myndighetsutövning för att sätta dit ”fuskare”.

Visst har det funnits brister i både ersättningssystemen och skyddsnäten. Men på väldigt kort tid har revorna blivit så mycket större och hanteringen så mycket brutalare.

Den borgerliga regeringen har offrat empatin på medmänsklighetens altare i en skoningslös jakt på de förhållandevis få som missuttnyttjar systemen. För det får nu de många som verkligen är berättigade till stöd lida.

För det vill jag rikta strålkastarljuset mot de som ytterst bär ansvaret för de hårdare, närmast hetsliknande metoderna i försäkringskassan som Marcus Birro och flera med honom vittnar om. Jag vill rikta ögonen mot regeringen. För det är regeringen, och inte försäkringskassor eller Arbetsförmedlingar, som har gett direktiven till det regelverk som slår så hårt mot dem som redan ligger och är i behov av hjälp.

Den borgerliga regeringens nya doktrin är att arbetar man inte är man en börda och bördor bör utrotas som ohyra.

Regeringen tycks inte förstå att vi i olika skeden av livet är i behov av hjälp och att det är därför som vi har byggt våra skyddsnät med gemensamma offentliga medel. Jag anser att alla människor ska ha rätt till medmänsklighet, möjligheten att rehabiliteras, hitta tillbaka och få återkomma till arbetslivet och en social gemenskap på ett långsiktigt sätt, och med värdighet.

Sylvia Lindgren (s)

riksdagsledamot, Stockholm

ARTIKELN HANDLAR OM