ÅSIKT

”Sverige ska överträffa EU:s mjäkiga mål”

EU-parlamentariker Carl Schlyter (mp) tycker att kommissionens klimatmål är lågt satta

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: krister halvars
Carl Schlyter, miljöpartist och EU-parlamentariker.

Löften, löften, löften, så kan man sammanfatta EU:s klimatpolitik. För att nå klimatmålen måste utsläppen minska med mer än 30% till 2020. Planen som EU-kommissionen idag presenterar nöjer sig dock med 20% minskning, med ett löfte om 30% om alla andra kontinenter gör sin del.

När det gäller förnybar energi är Sverige lyckligt lottat, hälften av vår el kommer från vattenkraft, vi har dessutom mycket skog och stor areal att ställa vindkraftverk på.

Kortsynt och miljöfarligt

Trots detta klagar nu en del på att "bördefördelningen" är orättvis, att Sverige har för tuffa krav på sig. Detta är kortsynt och miljöfarligt Som vanligt hotar de med utflyttning av industrier, men studie efter studie visar att det är extremt sällsynt att miljökrav får industrier att flytta.

Vi borde kalla det njutningsfördelning istället för "bördefördelning". Sverige kommer av alla länder få högst målsättning, att minst 49% av energin ska komma från förnybar energi. Med redan existerande åtgärder kommer vi nå 45-47%.

Den enklaste, billigaste och miljövänligaste lösningen är att spara energi. För att nå målen behöver vi dock bygga ut ungefär lika mycket vindkraft på 12 år som Tyskland har idag. Tusentals tyskar har utnyttjat ett effektivt system där man fått garantipriser när man bygger förnybar energi.

Snabbt växande industri

Vindkraftens pris har stadigt sjunkit och är tillsammans med solenergi den snabbast växande industrin globalt idag. Tänker man på jobben är det här vi ska satsa. Sverige kan med hull och hår ta sig an utmaningen, överträffa EU:s krav och ta igen förlorade år på vind- och solkraftens område, eller sätta sig på tvären och gnälla över orättvisa krav. Kärnkraftsförespråkarnas framtid leder till giftiga gruvor, avfallsproblem, risk för olyckor, kärnvapenspridning, terrorhot och är beroende av statliga försäkringar.

Sverige mår bäst av att kavla upp ärmarna och överträffa EU:s mjäkiga mål genom att förbereda oss för en energisnål produktion, driven av energi vi producerar själva, utan importerad olja, gas, kol eller uran. Då kan vi njuta av en ljusnande framtid!

FAKTA

Sverige kommer att få ta en stor del av ansvaret när EU ska möta klimathotet och minska utsläppen.

Helt rätt, skriver EU-parlamentariker Carl Schlyter (mp) i en debattartikel på aftonbladet.se.

Han är kritisk till de som tycker att Sveriges börda är för stor och menar att vi borde göra ännu mer än vad EU-kommissionen kräver.

– Sverige mår bäst av att kavla upp ärmarna och överträffa EU:s mjäkiga mål genom att förbereda oss för en energisnål produktion, driven av energi vi producerar själva, utan importerad olja, gas, kol eller uran, skriver Schlyter.

Carl Schlyter (mp),
EU-parlamentariker

ARTIKELN HANDLAR OM