ÅSIKT

Skydda upphovsrätten

”I skatte- och bidragsfuskarnas land tycker de flesta inget känns fel, om det betyder att man slipper betala”

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag blir hopplöst nedstämd när jag läser Carl Schlyters inlägg. Att en man med en 12-årings argument över huvudtaget får en post som eu-parlamentariker är skrämmande.

Ett skyddande av upphovsrätten kommer alltid i första hand. Hur man sen vill att ens barn ska få härja fritt med en DVD eller inte känns bara löjligt. Hur bekväm och lat får man vara? Ja, låt inte dina barn tugga på DVD skivorna! Hört talas om ITunes? Där kan man göra allt det andra du nämner lagligt!

Han får gärna prata om "kulturell dialog" till de fotografer, independent-band och skivbolag som inte längre kan bedriva sin verksamhet på grund av illegal fildelning. De som drabbas hårdast är "konstnärerna".

Dessa fildelnings-sajter (som man inte ska glömma också drivs av ekonomiska intressen och utnyttjar ungdomars habegär) är de som sprider denna inställning till dagens unga generation: att totalt sakna respekt för andra människors skapande och arbete. Det handlar inte om annat än att "fattiga" ungdomar redan har spenderat sina sista kronor på tv-spel, kröka, mobilen och annat de varit tvungna att köpa.

Då ser man till att tanka ner det andra man vill ha gratis, musik, film och mjukvara. För det vill man ju fortfarande ha, fastän man inte har råd.

Att ifrågasätta hur man sen jagar fildelare, ja det känns sekundärt. Vi som fortfarande respekterar upphovsrätten värnar givetvis om integriteten och mänskliga rättigheter, men någonstans har brottet medvetet begåtts och därmed följer konsekvenser. Måhända att något bildbibliotek från semstern åkte med när datorn beslagtogs...

Att säga att vår upphovsrättslag är felaktig är nog det mest korkade. Bara för att "få tycker det är fel och omoraliskt att ladda ner ...”

Det är klart att de tycker det! Vem vill inte läsa sitt favoritmagasin, njuta av sitt favoritrödvin eller köra i 150 km/tim till Arlanda om man bara kunde? Carl Schlyter kallar detta kärnproblemet. Han borde veta att i detta skatte- och bidragsfuskarnas land tycker de flesta inget känns fel, om det betyder att man slipper betala. Pinsamt!

Slutligen tycker jag att män som Carl Schlyter inte ens borde få delta i fildelningsdebatten. Han verkar ha rätt dålig koll på de lagliga alternativ som faktiskt finns tillgängliga idag.

Arnthor