ÅSIKT

Ta ditt ansvar, Carolina Gynning

Lina Myritz: ”Jag äcklas av att se att du låtsas som om inte Gaza brinner”

Foto: AP
Gaza-City Den 18 januari 2008: Palestinier begraver Mahmoud Al-Bana och Ashraf Al-Ashi, två Hamas-anhängare som dödats i ett israeliskt flyganfall dagen före.
DEBATT

Hej Carolina,

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Häromdagen slog jag på tv:n och såg då dig sitta inbegripen i samtal med tre israeliska musiker. Ni talade om kreativa bubblor och de sjöng en vacker melodi.

Foto: EIVIND VOGEL-RÖDIN
FLIRTAR SIG GENOM TEL AVIV Carolina Gynning och Kanal 5 tjänar storkovan medan de ignorerar Israel-Palestina-konflikten i sitt tv-program, skriver Lina Myritz.

Du träffar sedan en gammal israelisk programledare och flirtar din väg genom en av Tel Avivs grönsaksmarknader. Du åker till Jerusalem och lyssnar storögt på en amerikansk konvertits åsikter om att staden är ett bra ställe att uppfostra barn på, så länge de inte råkar sprängas på en buss. Du köper en rosa klänning och ber vid Klagomuren. Du känner dig rörd, överväldigad och förundrad.

Du känner att det är någonting som saknas i livet, att det har öppnat sig en annan värld som kanske är fylld av mening och frihet. Du joggar på stranden. Du träffar en mysig Kabbalah snubbe och diskuterar livets mening, om hur man blir en fredlig person. Sedan träffar du din polare, han som kallar dig för Mrs Blue och eskorterar dig till en tatueringssalong där du pryder din högra handled med en blå fjäril.

Innan du åkte dit tänkte du att i Tel Aviv, där finns det roliga nattklubbar. När du åker därifrån säger du att Israel är ett andligt place, en plats där de existentiella frågorna ligger nära ytan.

Jag vet inte när det här programmet spelades in. Kanske under den storskaliga invasionen av Nablus? Eller när Basem Al-Surriya drunknade i sitt eget blod efter att en israelisk kula slitit igenom hans bröstkorg? Kanske den dagen när min gode vän Asim från byn Salem upptäckte att bosättarna huggit ner hans familjs resterande olivträd vid rötterna? Eller när Reem dog på grund av att en grinig soldat tvingade henne att föda vid en checkpoint?

Jag vet inte när programmet spelades in men jag vet däremot att när programmet sänds råder den mest intensiva belägring av Gaza på mycket länge. 40 personer har mördats och hundratals skadats, elkraftverk har slagits igen, mat- och medicintransporter har blockerats, mobiler och datorer slocknat, läkare har tvingats fatta omöjliga beslut mellan att rädda spädbarnet i kuvösen eller den hjärtsjuke gamla mormodern.

Det fanns säkert många som satt hemma i tevesoffan och drog en lättnadens suck. F-n vad skönt, äntligen någon som pratar om Mellanöstern utan att dra in den där jobbiga konflikten. Min slutsats blir att både Israel och Sverige är rätt illa däran. Hade någon kommit på att sända ett liknande program från Sydafrika under brinnande apartheid? Ett program där palestinier totalt redigerats bort. Ett program där ockupationen inte nämns en enda gång. Ett program där den enda muren tittaren får se är Klagomuren.

Gaza brinner. Kalla mig gärna tråkig men jag äcklas av att se hur du låtsas som att du inte vet det. Israel bedriver etnisk rensning mot ett helt folk och Kanal 5 tjänar storkovan på att ignorera det.

Du arbetar för en kommersiell kanal men jag kräver av dig, som en självutnämnt känslig människa, att du tar ett personligt ansvar för ditt ställningstagande.

Jag är ledsen att vara den som avslöjar det för dig men din värld och världen i stort blir tyvärr inte friare av att du går in i din kreativa eller religiösa bubbla. Ockupationen försvinner inte för att du inte tänker på den. Strävan mot frihet kräver att man tar ställning emot krig, emot förtryck, emot orättvisa.

Det är ett program som vore fantastiskt att se.

FAKTA

När Carolina Gynning åker till Tel ­Aviv och Israel i sitt tv-program upptäcker hon ett andligt place och pratar kreativa bubblor med israeliska musiker. Inte ett ord nämner hon om Israels ockupation och etniska rensning.

Världen blir fri först om man tar ställning emot krig, förtryck och orättvisa. Ockupationen försvinner inte genom att den ignoreras, skriver Lina Myritz i ett öppet brev till Carolina Gynning.

Dagens debattör

Lina Myritz

27 år

Malmö,

lärarvikarie.

Läsarnas kommentarer: