ÅSIKT

Vi talar om ett underhållningsprogram och inget annat

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Min enkla kommentar till Lina Myritz debattinlägg är att man inte alltid måste vara så PK hela tiden. Det är galet att tycka att bara för att man åker till Israel för att göra en viss typ av program, att man måste ta med andra aspekter av vad som händer i landet också. Carolina Gynnings program profilerar sig som ett underhållningsprogram och givetvist är det vinklat på det sättet.

Om man skulle göra ett program om hur det är att vara en homosexuell Rabbi, måste man då berätta om Israels ockupation av Gaza också?

Någonstans måste man ju dra lite gränser tycker man. Sedan så kan man ta ställning mot det som sker i Israel på andra sätt också. Jag vill på intet sätt rättfärdiga det som händer i Israel, men det är befängt att tycka att varje program (underhållningsprogram dessutom) även måste ta med Israels agerande mot Palestina och dess invånare.

Visst, det är otroligt tråkigt och hemskt det som sker och tyvärr så är det deras vardag också, men någonstans där så lever människor helt normala liv också och det var väl det som man också ville visa med Carolinas Gynnings program.

Det känns nästan också lite som att man får nog av "tråkighetsdosen" av vad som sker därborta, bara man tittar på nyheterna. Hela debattinlägget känns också som ett billigt sätt att dra uppmärksamhet till sig.

Men som sagt, man måste inte vara så otroligt PK hela tiden.

Maximilian Estrada

Sök fred och försoning i stället

Jag vill för det första säga att jag tycker definitivt inte att allt Israel gör är bra.

Jag vill också klarlägga att jag har varit i Israel ett flertal gånger och varit bland annat i Tel-Aviv, Tiberias, Jerusalem, besökt Västbanken, sovit hos beduiner i öknen, och varit i bergen hos druser.

Det är lätt att bli Israelfientlig i Sverige, för det är i mångt och mycket en ensidig information och ett ställningstagande för det man kallar palestinier mot Israel. Jag vill absolut mena att det mesta är felaktigt vinklat.

Vad är palestinier? Ariel Sharon, Israels f d ledare som ligger i koma har palestinier stämplat i sitt pass. Du skriver i din artikel att Israel bedriver etnisk rensning mot ett helt folk – starka ord – och vilket folk syftar du då på? Jag antar att du förväxlat och syftar på muslimska araber eller något sådant.

Påståendet om Israel etniska rensning är allvarligt felaktigt och saknar grund. Är du exempelvis muslimsk arab och bor i Israel har du exakt samma rättigheter som en infödd eller inflyttad jude. Det gäller inom ALLT. Israel är en demokrati.

Jag menar till och med att debattartikeln förstärker och utökar de allvarliga problem som finns, istället för att verka för försoning mellan dessa brödrafolk. Det hjälper ingen att med felaktigheter och förvrängda påståenden förvärra konflikten med slagord och ensidiga ställningstaganden.

Berätta istället hur orodoxa judar och muslimer lever sida vid sida i Jerusalem. En ortodox jude behöver inte frukta att gå i muslimska kvarter och handla mat på marknaden osv. Berätta om druserna, som levt i bergsområden i tusentals år, jobbar för Israel och mangrannt väljer att göra militärtjänst fast det är frivilligt för dem.

Berätta om beduinerna, dessa ökennomader och muslimer, också ställer upp på staten Israel.

Berätta om hur judar firar sabbat hos muslimer och besöker deras restauranger.

Berätta om att det gamla Palestina som delades upp i en arabisk del innan Israel bildades, d v s det som är Jordanien i dag.

Berätta om den explosion av nyföretagande och utveckling som sker i Israel.

Allt detta är positivt, men det minskar förstås inte problemen i Gaza. Men glöm inte att gränsen stängdes som en följd av Hamas attacker.

Carolina Gynning gör mycket för freden i Mellanöstern genom ett underhållningsprogram som visar positiva sidor av Israel.

En felaktig och vinklad debattartikel bidrar till att skada den möjliga fredsprocessen.

Anders Fintling

Programmet handlar inte om Mellanösternkonflikten, det är ett nöjesprogram.

Ett program som har både självdistans och humor. Att Lina Myritz sedan väljer att plocka ut enskilda händelser ur konflikten i Mellanöstern är fel!

Myritz skriver "Basem Al-Surriya drunknade i sitt eget blod efter att en israelisk kula slitit igenom hans bröstkorg? Kanske den dagen när min gode vän Asim från byn Salem upptäckte att bosättarna huggit ner hans familjs resterande olivträd vid rötterna? Eller när Reem dog på grund av att en grinig soldat tvingade henne att föda vid en checkpoint".

Vad är relevansen i nöjesprogrammet? Vad tror du Lina att det beror på? Är det inte som så att det pågår ett krig i Mellanöstern? Är det inte så, att gång efter annan, medlas det till fred och gång efter annan så skickar Hamas raketer mot Israel?

Är det inte så, att gång efter annan så skickas det självmordsbombare in till Israel? Du kanske inte har observerat att det faktiskt dör oskyldiga – på bägge sidor?

Att sedan Carolina Gynning så modigt "vågar" visa att det trots allt finns en stor andlighet i området är ju helt fantastiskt! Att Carolina beblandar sig med Tel-Avivs invånare med "risk" för att bli beskjuten är ju helt fantastiskt.

Att Carolina fokuserar på det positiva är ju helt fantastiskt. Det är att kunna presentera värme och nöje trots att det pågår en konflikt. Din artikel/inlägg, verkar vara fylld av avund.

Att du dessutom "tar parti" i en pågående konflikt i Mellanöstern visar i mina ögon mer att du på något sätt hyser ett förakt mot Carolina såväl som mot Israel. Det säger mer om dig än om Carolina.

Vad beror ockupationen på, Lina? Det har sina förklaringar som är långt bortom Carolina Gynnings program.

Du drar paralleller med Sydafrikas apartheid, vilket är så urbota dumt. För syftet med Carolinas program är inte att ta parti för vare sig Sydafrikas f d apartheid, inte heller för konflikten i Mellanöstern och inte heller för andra konflikter, krig, svält och elände.

Carolina försöker visa på en "guldkant" i en bister verklighet. Jag vill tacka Carolina Gynning som med sin charm gör ett fantastiskt program som för någon timme per vecka får människan att bli lite gladare. Tack för att du finns, Carolina!

Dan

”Här finns gott och ont precis som i resten av världen”

Visst kan jag i sak hålla med Lina Myritz i hennes debattartikel. Israel som stat begår fruktansvärda övergrepp på det palestinska folket i och med belägringen av Gaza.

Men ska vi verkligen tro att Israel endast är en stat bestående av krigshetsande galningar? Det är ju ändå den bild som förmedlas dagligen via media och i debatter.

Israel är inte mindre komplext som statsföreteelse än t.ex. Tyskland på 30-talet, en populär jämförelse som haltar allt mindre. Här finns både gott och ont precis som i resten av världen.

Om vi bara svartmålar staten Israel och dess regering missar vi stora mänskliga värden i den vanliga befolkningens åsikter och vardag.

Jag tycker att Gynnings reportage, om än inte genom den genomsnittlige israelens ögon, ger svar på att det även finns livsglädje och skaparkraft i ett land fyllt av religiösa och politiska motsättningar.

Om Gynning åkt till Gaza istället och gjort samma vinkling där är jag övertygad om att hon hittat liknande värderingar hos den del av den palestinska befolkningen som inte är upptagen med att bedriva strid mot staten Israel.

Vad hade Lina Myritz tyckt då? Antagligen att detta var helt fantastiskt.

Så för en gångs skull – Skit i politiken!

Anders Stenberg