ÅSIKT

Framåt – med digitalbio

Gunno Sandahl: För biograferna handlar det om att överleva

DEBATT

Göteborgs filmfestival har just avslutats och glamouren från Guldbaggegalan klingat av. Det är gott om festtillfälle, men hur mår biosverige?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Aktuell film på bio riskerar att bli en storstadslyx medan folk i glesbygden får hålla tillgodo med dvd och illegal nedladdning. Det går att vända utvecklingen, det visar vår satsning på digital biografteknik. Tekniken gör det möjligt att visa färsk film i hela landet till lägre kostnader och med enklare distribution. Ånge, Arvidsjaur och Emmaboda kan få filmpremiärer samtidigt som Stockholm, Göteborg och Malmö.

”Arn – tempelriddaren” är ett aktuellt exempel på hur en storfilm kan få premiär i hela landet med hjälp av digital biografteknik. Tack vare att SF Film gjorde många digitala kopior av filmen är Arn en av våra största digitala filmframgångar genom tiderna.

Till publikens och till vår stora förtjusning premiärvisades Arn på ett 50-tal folketshusbiografer, varav en majoritet digitala biografer, under julhelgen. Filmen visas i hela landet och publikens gensvar är enormt – hittills har hela 51 885 personer sett filmen i någon av våra folketshusbiografer.

Totalt såg över 650 000 personer filmen under de två första veckorna, vilket är det mesta en svensk film lockat på så kort tid. Filmsuccén är lika välkommen som välbehövlig för filmbranschen. Vi ser det som en bekräftelse på att filmpubliken, tvärtemot vad belackarna hävdar, vill se film på bio.

Biopubliken är beredd att betala för bra filmupplevelser, förutsatt att den får se färsk film med hög kvalitet. Så länge som alternativet till nedladdning är en lång väntan på många gånger repiga filmkopior lockas tyvärr delar av publiken till olaglig nedladdning.

Därför vill vi digitalisera biosverige. Det är en fråga om biografernas överlevnad. Samtidigt måste regeringen ta initiativ till att stärka filmskaparnas upphovsrätt.

Folkets Hus och Parker har dragit ett tungt lass och tagit ett stort ansvar för att driva på digitaliseringen av biosverige. Det tänker vi fortsätta med. Vi har kommit långt i vår satsning och idag består vår digitala kedja, Europas första, av ett 50-tal biografer. Våra direktsändningar av världsopera från Metropolitan i New York forsätter att vinna mark och i december slogs nytt publikrekord, 3?392 personer. Ett samarbete med direktsändningar från Dramaten har inletts och 19 februari visas för första gången opera direkt från Kungliga Operan i våra biografer.

Det har tagit tid att komma så här långt. Vi har visat att det finns en stor publik i hela landet som vill se färsk film, direktsänd sport, konserter, teater och opera på bio. Nu vill vi flytta fram positionerna och digitalisera hela biosverige.

För att göra det behöver vi draghjälp från bland andra Filminstitutet, kulturministern, Statens Kulturråd och filmbolagen. Alla aktörer på marknaden har ett stort ansvar att bidra till digitaliseringen. Och alla goda krafter måste samverka. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

2007 släckte kulturministern den sista analoga tv-sändaren och öppnade samtidigt dörren för ett digitalt tv-nät med ett brett och rikt tv-utbud. Tack vare digitaliseringen kan tv-tittare i hela Sverige idag ta del av ett bredare utbud än någonsin tidigare. Bilderna är skarpare, ljudet är bättre och möjligheterna att vidga sändningarna med interaktiva val av språk och teckentolk är större än någonsin.

För att säkra och utveckla biograferna som medium och kulturarena är det nödvändigt att genomföra en motsvarande digitalisering av biograferna. Vi vill att alla ska kunna se färsk film och ta del av ett aktuellt nöjes- och kulturutbud, oavsett om de bor i storstäderna eller i glesbygden. Det är visserligen ett svaghetstecken att den kommersiella biografmarknaden ställer om till digital teknik långt efter televisionen, men bättre sent än aldrig.

FAKTA

Strax efter premiären hade drygt 50 000 människor sett Arn på någon av Folkest hus och Parkers 50-tal digitalbiografer.

Vi vill digitalisera hela biosverige så att alla kan se färsk film, direktsänd sport, konserter, teater och opera på bio. Vi har tagit ett stort ansvar för att driva på digitaliseringen av biosverige.

Det tänker vi fortsätta med. Men vi behöver hjälp, skriver Gunno Sandahl.

Foto: ULLA RICHTER

Dagens debattör

Gunno Sandahl

56 år, Stockholm. Kulturchef, Folkets Hus och Parker.