ÅSIKT

Vi upplevde ett trauma – och läkaren var tvungen att ljuga

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ibland kan Försäkringskassan skylla på att det är politikerna som har ansvaret för beslut som kassan tar. Ibland låtar man sig medvetet ”luras” av läkare som sjukskriver föräldrar med cancersjuka barn.

Vår dotter har haft leukemi. Två gånger. Hon överlevde tack och lov, men har nu psykiska problem av det trauma som den andra sjukdomsperioden skapade. 

Vi föräldrar upplevde ett annat trauma. 

Vid båda sjukdomstillfällena var hennes läkare tvungna att ”ljuga” för Försäkringskassan genom att sjukskriva oss föräldrar eftersom vi inte kunde klara av våra arbeten. 

Tydligen så går det bra att sjukskriva föräldrar med  levande cancersjuka barn, som om den sorgen och ångesten skulle vara STÖRRE än hos föräldrar som har ett barn som de aldrig mer kommer att få återse. 

Jag skräder inte orden och jag blir gärna fullständigt onyanserad när jag påstår att Försäkringskassan förmodligen är Sveriges genom tiderna mest korkade och inkompetenta myndighet. 

Att inte klassa sorg som en psykisk sjukdom, om än tillfällig, är som att inte kunna skilja på höger och vänster. 

Att inte förstå att sorg skapar trauman likt det trauma min dotter just nu genomlider gör att jag rodnar av ilska. Det finns visserligen skillnader på trauman och trauman men att Försäkringskassan tar sig friheten att avgöra vilken sort som är okej skapar ett starkt löjets skimmer över hela organisationen.

42-årig tvåbarnsfar

Läs fler inlägg: