ÅSIKT

Majoriteten av läsarna för slopad karensdag

DEBATT

Debatten om slopad karensdag för de som insjuknar i svininfluensan engagerar många. Hela 79 procent av läsarna tycker att man bör ta bort karensdagen. De står dock inte helt oemotsagda.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

- Detta är ju löjligt. Det är som vilken annan sjukdom som helst, skriver signaturen Klarken.

Aftonbladets läsare är eniga. Karensdagen för svininfluensa ska bort. När 25404 personer röstat på "Dagens fråga" om slopad karensdag var ställningen 79 procent för och endast 21 procent mot.

Signaturen Sussi skriver: Ja, definitivt! Karensdagen bort under en tid för alla sjuka. Försäkringskassan hinner ju inte med som det var innan. Och nu när sååå många blir sjuka och SKA stanna hemma. En del har ju inte riktigt råd med karensdagen!

Förskolläraren Jeanette vill inte heller ha någon karensdag.

"Jag som arbetar som förskolelärare tycker att karensdagen skall slopas för oss inom skola, barnomsorg och självklart vården ALLTID och inte bara nu i influensaskräcktider.

Vi är enormt utsatta för att bli smittade då tyvärr ca: 75% ändå lämnar sina barn trots förkylningar, feber och andra sjukdomar. "

Signaturen Rogohm, 48 år, Skärholmen,skriver: Varför inte införa karensdagen retroaktivt? Är du sjuk, får du karensdag. Kan du via ett läkarintyg visa att du har/haft svininfluensa så kan arbetsgivaren ge dig retroaktiv 80% ersättning för karensdagen.

Mimmipimmig, 25 år, skriver: Vården borde också få slopad karensdag i sådana fall, vi som tar hand om de sjuka. Vi har 1.9 karensdag för något som vi fått via jobbet, samma gäller vinterkräksjukan. Tappar ett förbund karensdagen borde alla tappa den. I alla fall de som träffar människor dagligen!

Flera läsare tycker att karensdagen bör vara kvar av olika anledningar.

MollyDoll, skriver: Enligt Krisinformation.se räknar man med att man är smittsam 1 dag INNAN man har fått några symptom. Det betyder att när du väl är fått symptomen och inser att du borde vara hemma så är det försent. Du har redan spridit smittan i minst en dag. Tror därför inte att karensdagen påverkar smittspridningen i någon större omfattning.

KenthL, 40 år, Mariestad: Jag kommer aldrig tycka att man skall avskaffa karensdagen under tiden "Den nya influensan" är i gång. Jag kommer ej heller att köpa att staten skall gå in och kompensera för inkomstförlust på något vis. Den nya influensan är inte smittsammare än en vanlig influensa, jag kan till och med tänka mig att vanlig magsjuka smittar lika mycket. Är man sjuk så att man smittar skall man vara hemma. Däremot kan man, beroende på vad man har för jobb, jobba fast man har lite värk eller man hostar lite. Nej, skall man inte förlora på sjukdom får de kommuner och fackförbund lösa frågan internt och utan ersättning av staten. Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund får väl i så fall ta från sina enorma kassakistor och ersätta medlemmarna på något vis, till exempel att de kvittar medlemsavgiften för de drabbade med samma belopp som förlorats.

Klarken, 25 år: Löjligt.. detta är ju som vilken annan sjukdom som helst bara att den blivit hypad av media.