ÅSIKT

Claes: Efter 41 år i arbete är jag ingeting värd

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Den första oktober utförsäkras jag om jag inte lyckades övertyga läkaren från Försäkringskassan att jag faktiskt inte blivit bättre av den gastric-bypassoperation som jag gjorde i november. Utslitna axlar och diskbekymmer i nacken går inte över på grund av minskad vikt, det har snarare blivit värre. Psoreasisartrit och utslitna knän blir inte heller bättre, bara lättare att bära.

Det som är värst är att vänta på besked, kommer jag att få förlängd sjukersättning eller inte? Det är ingen som bekymrar sig över att höra av sig.

Jag började jobba när jag var tretton och slutade med en enskild firma år 2004. Efter 59 år, varav 41 år i arbete, så har jag en ersättning på 6700:- efter skatt.

Med två barn, villa, två bilar (bor i liten ort på landet med 11km till större affär, post, bank) så har jag precis så jag kan klara mig och familjen. Jag vet att detta inte är något unikt, det finns fler som faktiskt har det ännu sämre, men det gör inte min situation bättre.

Samtidigt så har jag det bra, jag kan gå på toa själv, jag kan gå promenader, åka till affären och handla. Men jag kan inte sova, jag kan inte bära, jag kan inte klara mig utan mediciner, smärtstillande, antiinflammatoriska mediciner och cellgifter.

Hatar att klaga men det är något skevt i Försäkringskassans bedömningar av människor med problem. Att ha ständig smärta föder stress det vet alla som har detta. Det ger dessutom oönskade stresssymptom som alkoholism och depressioner.

Jag har också problem, men som tur är har jag små barn som ger en stimulans åt rätt håll. Men även jag faller igenom ibland och får gråtattacker med låga perioder, då jag dricker för mycket eller blir apatisk.

Det är ingen lisa att vara sjuk, men det är heller inte någon lisa att vara i ovisshet. Vad ska hända, ska jag ha någon inkomst efter den sista september? Om inte, var ska jag hitta ett jobb på den tid som är kvar till den sista september? Vilket samhälle jag varit med att bygga ut.

Jag vill ha besked!

Claes
41 år i arbete, aldrig varit arbetslös.