ÅSIKT

Läsarna splittrade över S skatteförslag

36 procent tycker att skatten borde sänkas i stället

DEBATT

Socialdemokraterna vill införa förmögenhetsskatt och höja skatten för de rika.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Men Aftonbladets läsare är splittrade.

– Om höga skatter skulle vara lösningen på problemen skulle Sverige redan vara världens bästa land, skriver läsaren Enjejuumebo.

Socialdemokraternas Mona Sahlin och Thomas Östros avslöjade i dag på DN debatt sin budgetplan: Ny förmögenhetsskatt, höjd inkomstskatt och skatt på exklusiva fastigheter.

”För oss är det självklart att den som har goda inkomster ska bidra mer. Vårt besked till svenska folket är kärvt men ärligt: det finns inget utrymme för skattesänkningar. Om en månad presenterar vi vår ekonomiska motion där vi höjer skatterna för att prioritera investeringar i välfärden – barnens skola, sjukvården och kampen mot arbetslösheten”, skriver Mona Sahlin och Thomas Östros.

Mer än 50 000 svarade

Över 50 000 av aftonbladet.se läsare hade vid klockan ett i dag svarat på frågan "Är det rätt att höja skatten?".

Dryga 19 procent anser att alla måste bidra för att rädda välfärden. 24 procent tycker att förslaget är bra men att det bara ska gälla de rika.

20 procent tycker att det är bra som det är just nu och nära 36 procent tycker att skatten snarare borde sänkas.

Läsardebatt

I kommentatorsfältet under artikeln gick debatten het. Där var läsarna lika splittrade.

Läsaren Tryo skriver: "Verkar vara svårt för de flesta att allting kostar pengar, oavsett skattefinansierat eller genom privata försäkringar. Den stora skillnaden är att genom skatter får ALLA tillgång till likvärdig vård, utbildning och infrastruktur...något som INTE gäller när man väljer alternativet privatfinansierat. Är det så farligt att då veta att både JAG och mina nära och kära får tillgång till den bästa av ovan, genom staten, samtidigt som grannen också får det...hur kan detta synsätt vara så fel?"

Viperfan tycker tvärtom:

"Höga skatter på arbete var ju precis det som gjorde att S förlorade förra valet. Därför att inte ens i brinnande högkonjunktur så kunde S skapa nya jobb. Sverige har redan skyhöga skatter och behöver skära ner både på skatterna och utgifterna, framför allt på bidragssidan."

Gunilla betalar gärna mer skatt:

"Jag betalar gärna lite mer i skatt om de pengarna används för att rusta upp skolan och säkra vården. Fasan är ju att vården ska bli som i USA, att du måste betala för all vård. "

Men mrValentino tycker det är fel att bara höja skatten för de rika:

"Varför ska rika betala en högre procentsats i skatt än en låginkomsttagare? Räcker det inte med att de betalar extremt många kronor mer? Vad är poängen att skaffa en dyr utbildning om du sen straffas när du vill tjäna tillbaka de pengar som du gått miste om under studietiden? "

Drifting säger:

"När Alliansen tog över så ändrade de förutsättningarna för oss småföretagare på så bra sätt att vi äntligen började tjäna pengar och få pengar över, det innebar att vi kunde satsa mer pengar att utöka verksamheten med fler anställda, men kommer sossarna till makten så ändrar de tillbaka reglerna och vi får dra ner på verksamheten igen, för i deras ögon så är det fult att vara egenföretagare och att tjäna pengar."

Feministpiga säger:

"En del tror tydligen på att man har fått mer i plånboken efter att Alliansen sänkte skatten. Det man glömmer är att andra avgifter har blivit dyrare. Så fort någon säger sänkt skatt så jublar en del, men de tänker inte på att pengarna kommer hämtas upp någon annanstans."