ÅSIKT

”Jag är en vän av cyberrymden”

Sett, hört, läst med författaren Björn Ranelid

DEBATT

Sett, hört och läst med författaren Björn Ranelid, 60, aktuell som mediefenomen i boken ”Fenomenet Björn Ranelid” av Torbjörn Forslid och Anders Ohlsson.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Foto: Emma Mattsson
Björn Ranelid

Första jag läser på morgonen: Svenska dagbladet. Min fru går upp först och tar allmändelen, jag tar kulturen.

Lyssnar jag på i bilen: Alltid P1 eller musik – ”Vetenskapsradion”, ”Studio ett” och ”Filosofiska rummet”, det håller världsklass.

Twittrar jag följer: Det finns en falsk twitter i mitt namn, liksom en falsk blogg och en Facebookprofil, som lever sitt eget liv och har förvandlats till en ren fanclub. Men jag har aldrig och kommer aldrig att twittra, eller följa någon andran. Det har jag inte tid med.

Bloggar jag följer: Jag jobbar så hårt, reser tusentals mil om året, skriver 29 böcker och gör tv-program som ”Stjärnorna på slottet”, ”På spåret” och ”Skavlan”, att jag inte orkar. Men bloggvärlden är inget jag fördömer, jag är vän av cyberrymden.

Skämmigt måste: Inget, jag står för mina handlingar.

Missar jag aldrig på tv: Jag har ingen tv hemma, det är vetenskapligt sant. Det är inget ställningstagande, sonen och frun bestämde när jag inte var hemma att inte köpa någon box, men vi får nog göra det nu. Till sommarhuset i Skåne köpte vi en tv för att se OS i Peking 2008. Däremot har jag sett inslagen om nya ”Fenomenet”-boken på SVT Play.

Här får jag mina nyheter: P1, DN, SvD, Aftonbladet och Expressen.

Veckans mediehöjdpunkt: Jag läser alltid ”Under strecket” i Svenska dagbladet, där stora ämnen tas upp.

Sista jag gör innan jag somnar: Då pussar jag min fru.