ÅSIKT

Revirpinkande bakom polisens fiasko

Maria Abrahamsson (M): Slå ihop polismyndigheterna

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Gårdagens Korseld satte ett grymt fokus på den svenska polisens tillkortakommanden och förödande revirstrider. Visst är regeringens satsning på fler poliser välkommen, men det räcker inte. Att det krävs organisationsförändringar har vanligt folk som drabbats av polisens ineffektivitet begripit länge. Nu har detta börjat sjunka in också hos S, V och MP (DN 3/10), Polisfacket (DN 4/10), rikspolischefen Bengt Svenson (SvD 2/11) och Stockholms länspolismästare Carin Götblad (Korseld 5/11).

Ett gyllene tillfälle har därmed öppnat sig för att stärka effektiviteten i polisarbetet. Ett första nödvändigt steg är att slå ihop dagens 21 revirpinkande polismyndigheter till en enda med övergripande ansvar. Då skulle vi förhoppningsvis slippa se fler fiaskon i stil med Västbergarånet tidigare i höstas. Eller den numera livstidsdömde Anders Eklunds katt och råttalek med polisen över länsgränserna som bäddade för mordet på Engla Höglund.

Nu senast avslöjade medierna med pinsam tydlighet hur Stockholmspolisen saboterar Rikskriminalpolisens arbete genom avsiktliga läckor samtidigt som Rikskriminalen mörkar information till kollegerna inom Stockholmspolisen. Oacceptabelt är bara förnamnet.

Medborgarna har mer än någonsin rätt att kräva maximal utdelning på de snart 20 miljarder skattekronor som årligen pumpas in i polisorganisationen. I det ligger att polisen ska stå väl rustad såväl till antal och yrkeskompetens som till utrustning. Inte minst måste svensk polis ha tillgång till en fungerande kommunikationsradio liksom till informationsregister och datasystem som kan samköras över länsgränserna.

Detta för att polisen ska kunna möta och i bästa fall förebygga allt från så kallad vardagsbrottslighet och bränder i problemtunga förorter till att bekämpa den grova organiserade inte sällan gängrelaterade brottsligheten med eller utan internationella förgreningar.

Ingen vet hur en ny verklighetsanpassad polisorganisation exakt bör se ut. Därför har jag föreslagit, senast i Korseld, att regeringen borde bjuda in till blocköverskridande överläggningar om hur svensk polis lämpligast organiseras i framtiden.

Börja bygget från basen. Okej, en återgång till kommunal polis är inte lösningen överallt, men låt kommuner som vill få testa. Gissa om det skulle öka pressen på lokalpolitikerna att bättre prioritera polisens verksamhet.

Ledord på nationell nivå är samordning och prestigelöst polissamarbete. Komplettera med ett par hundra centralt placerade specialutbildade poliser att sättas in på order av rikspolischefen vid helikopterrån, bortrövande av barn (och vuxna) och andra särskilt grova brott utan att klartecken behöver inväntas från revirpinkande länspolischefer.

Så vad väntar regeringen på? På att förlora initiativet till oppositionen?

Maria Abrahamsson (M)