ÅSIKT

Läsarna skakas av grisfilmen

Jordbruksministern: Jag blir uppriktigt ledsen

DEBATT

Dagens grymma grisbilder skakar inte bara Aftonbladets läsare.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

– Bilderna är väldigt upprörande och jag blir uppriktigt ledsen, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson (C).

Scenerna från grisgården väcker starka reaktioner bland läsarna. Åtta av tio litar inte på att djuren har det bra på svenska gårdar.

– Det var tråkigt att höra, därför att jag tror att djuren har det bra. Vi har en bra lagstiftning och vill du ha en bra produktion måste du sköta djuren, säger Jordbruksverkets djurskyddschef Björn Dahlén, som samordnar det svenska djurskyddet.

Personliga bekymmer

Inställningen delas av ansvarige ministern Eskil Erlandsson (C). Jordbruksministern anser att svenska lagar och regler står sig väl i en internationell jämförelse. Han tror att personliga bekymmer ligger bakom de djurskyddshaverier som ändå avslöjas.

– Det kan vara alkoholism eller depression eller så tar pengarna slut, säger han till Aftonbladet.

Eskil Erlandsson har sedan tidigare tillsatt en utredning som ska titta närmare på den 21 år gamla lagstiftningen. Även Jordbruksverket kommer att reagera på dagens avslöjande om vanvård.

– Jag har bara fått kännedom om ett fall. I den här filmen påstås att det här skulle vara utbrett. Det får vi bringa reda i nu, säger Björn Dahlén.

Väljer fisk och vilt

Många läsare betonar vikten av konsumentmakt för att komma tillrätta med missförhållanden:

”Vill man ha billiga produkter finns det väl inget som slår djuruppfödning under koncentrationslägersliknande förhållanden”, skriver signaturen Diphyllobothrium Latum.

”När djuren lider något så enormt för att föda dig, är det inte dags att fundera över dina matvanor?”, frågar sig Zeraphina Järvinen.

De får visst stöd av jordbruksministern.

– Konsumenterna kan fortsätta att ställa krav. Man bör kunna lita på certifieringarna, annars sänker de sina egna varumärken, säger han.

Själv satsar Eskil Erlandsson på närproducerat.

– Nu köper jag väldigt litet kött. Jag är en ivrig fiskare och jägare, säger han.