ÅSIKT

Sluta finfnysa åt Ullaredkunderna

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Det är egentligen ingen större skillnad mellan att shoppa på Gekås än att åka till London för att hitta sina fynd, menar debattören. Foto: Roger Lundsten

Häromdagen (17/11) hörde­ jag först Täppas Fogelberg i ”Ring P1” och senare på kvällen­ Marcus Birro i Tv4:s ”Debatt” förfasa sig över och tala i förklenande ordalag om de människor som reser till Ullared för att handla billigt på Gekås. Deras uppfattning är i högsta grad både fördomsfull och aningslös.

Vad dessa två inte förstår, eller har tänkt igenom, är att Ullaredskonsumenterna inte är annorlunda än samhället i övrigt – eller dess översta skikt. Det enda brott Gekås­shopparna begår är att de inte är tillräckligt fina enligt vissa gruppers värderingar.

Jag har många vänner som i dessa dagar åker över till London och handlar – pundet är ju så fantaaastiskt billigt just nu, så du kan inte trooo det! De handlar för så mycket de har råd med (en hel del), det är exakt samma­ beteende och behov som tillfredsställs som i Ullaredsfenomenet. Att stå i kö någon timme i Ullared är väl inte så konstigt? Londonresenären spenderar ju en halv dag på flyg och transfer innan den når fram till dyrgriparna och kapen. Men Ullared är förstås inte lika fint som London, åtminstone inte i vissas ögon.

Det finns andra företeelser som är utsatta för samma ogenomtänkta finrumsvärdering. Jag har många bekanta (fina förstås) som åker på ”camping” i Torekov år efter år. Samma plats. Samma rutiner. Samma människor och samma samtalsämnen. Likheten till camping är slående. Byt husvagnen mot trång mångmiljonvilla, grillkorven mot oxfilé och lådvinet mot champagne­drinkar (nasalt uttal). Samtalet med grannen på andra sidan tujahäcken (vindskyddet) handlar alltid om jakt (fotboll). Det är absolut inget fel i detta. Människan är genetiskt ett flockdjur. Vårt behov av trygghet och att befinna oss

i ett socialt sammanhang är oomtvistat. Men låt oss stanna vid det och inte lägga in värderingar kring hur detta sker och framförallt: ranka inte ena sättet högre för att det kostar mer pengar.

Det klankas till och med på hur Gekåskunderna klär sig. ”Skitiga träningsställ” sades det i Tv4. Har ni sett direktörerna som fylkas vid bryggan i Torekov varje morgon på sommaren? Urtvättad morgonrock (inhandlad på NK) och nedslitna träskor. Morgonrocken är förstås relativt ny och intensivtvättad

i tvättmaskinen ett tiotal gånger och träskorna har skomakaren slipat av under förevändning att man lätt vrickar foten på för hög träklack.

Ullared- och Torekovcamp­arna har sina uniformer. De kostar bara lite olika mycket. Det är bara det att Birro inte förstår det – han är inte invigd!

Mats Mitsell, Nacka