ÅSIKT

”Klart folk hellre vill ha Wetterstrand!”

Nisha Besara: Sahlins jobb att vara jobbig

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT Det är klart att folk hellre skulle vilja ha Maria Wetterstrand som statsminister än Mona Sahlin. Det är för att Wetterstrand aldrig har varit eller kommer vara i närheten av uppdraget! Det har hon själv deklarerat, eftersom Sahlin är de rödgröna partiernas unisona statsministerkandidat. Det är som att vi innerst inne hellre skulle välja mellan Fredrik Lindström och Kristian Luuk som statsminister än de kandidater som nu står till buds. Ain’t gonna happen, liksom.

Fredrik Lindström och Kristian Luuk underhåller oss. De stryker oss medhårs och är allmänt trevlig. Sällan är de jobbiga. Men det är Mona Sahlins jobb att vara jobbig, att ställa de frågor till regeringen som är knorvliga, som stör alla oss i majoritet som lever ett bekymmersfritt liv med låga räntor, höga löner och härliga avdrag.

Det är ett problem för Mona Sahlin att hon har låga opinionssiffror och att hon kopplas ihop med de av Sveriges invånare som har det sämst. Men det är lik förbannat hennes jobb att inte glömma de människor som alliansregeringen fullständigt skiter i. Och därför vill många hellre se Maria Wetterstrand som statsminister. Wetterstrand kopplas samman med härliga frågor som miljöpolitik och klimatfrågor. Och alla är vi väl gröna i själ och hjärta, eller hur? (Ja, förutom den mest världsfrånvända högern, förstås.)

Om vi har att välja statsminister mellan en som ställer de jobbiga frågorna och en som symboliserar de frågor vi själva hellre pratar om och tycker oss bidra till (ni vet, sopsortering och KRAV-mjölk, kombinerat med en stadsjeep), så är valet enkelt. Socialdemokraterna har fortfarande högre opinionssiffror än Miljöpartiet, så det är uppenbarligen inte politiken som Sahlin eller Wetterstrand står för som det handlar om. Siffrorna som TV4 et al presenterar är inte ett utslag av politiskt val, utan ett utslag av trivselfaktor i det offentliga rummet.

Det är ingen slump att Miljöpartiet har så höga siffror i Stockholms innerstad. Där bor, just det, vi som lever ett bekymmersfritt liv med låga räntor, höga löner, härliga avdrag och som hellre sopsorterar och köper ekomjölk än bryr oss om uteliggarna intill våra knutar. Det gör ju Sahlin åt oss.

PS. Jag diggar Maria Wetterstrand stenhårt. Och Mona Sahlin. Försöker bara sätta perspektiv på opinionsundersökningar med ovidkommande, ytliga frågor.

Nisha Besara, chefredaktör Dagens Arena