ÅSIKT

Köttälskaren: Ja!

Matprofilen Edward Blom: Djur spelar inte i symfoniorkestrar

DEBATT

Edward Blom, 39, näringslivshistoriker och programledare för 'Edward Bloms gästabud' i TV8, pratar julskinka med debattredaktionens Björn Berglund:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Edward Blom kan inte tänka sig ett julbord utan skinkan. Inköpet av julskinkan sköter hans mamma, men om han fick bestämma själv skulle han köpa ekologisk julskinka från Skåne. Foto: Sture Bjarnelind

Om vi börjar med det gastronomiska, är ju julskinkan en omistlig del av våra kulturtraditioner. Det är kyrkan mitt i byn, inget julbord utan julskinka. Att äta julskinka är självklart, om man är köttätare alltså och det inte finns religiösa skäl mot fläskkött.

Det som har hänt i grisindustrin är förstås beklagligt, och dessutom blir det dåligt kött av dålig djurhållning och sådant svineri som att spruta in saltvatten i skinkan. Men det är inget argument för att inte äta kött över huvudtaget.

Vi har ju ett ansvar för att ta hand om djuren på ett korrekt sätt, men man måste göra en distinktion mellan människor och djur. Det är klart det är stor skillnad mellan till exempel en gris och en morot, men jag tycker ändå att djuren står närmare växterna än människan, alltså på ett ontologiskt plan, inte genetiskt. Djur spelar inte i symfoniorkestrar eller blir stora filosofer. Människan äter djur, precis som djur äter andra djur. För mig är kött en av de främsta källorna till glädje i livet.