ÅSIKT

”Fölster hetsar mot LAS”

Vårdbiträdet: När jag närmade en tillsvidaretjänst slutade chefen att ringa in mig

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

REPLIK Svenskt Näringsliv driver en kampanj för att Lagen om anställningsskydd (LAS) ska avskaffas med argument som att unga och invandrare diskrimineras på arbetsmarknaden. Svenskt näringsliv talar inte sanning eftersom problemet ligger i att arbetsgivare inte följer just LAS som gör att unga har svårt att nå en tillsvidareanställning vill säga en fast anställning.

Eftersom Svenskt Näringsliv saknar verklighetsuppfattning så ska jag berätta hur jag själv behandlas av arbetsgivare och unga som är på väg in på arbetsmarknaden mot en tillsvidaretjänst. Jag arbetade som timvikare som vårdbiträde inom Norrköpings kommun under flera år och när jag närmade en tillsvidaretjänst slutade enhetschefen att ringa in mig. Mina arbetskamrater fick order att välja en annan vikarie som inte var i närheten av mina antal dagar och inte nära en tillsvidaretjänst. Jag är inte den enda. Jag träffar många unga som råkar ut på samma sätt som jag för att arbetsgivaren hindrar unga att komma in och få fast anställning. Detta är ett brott mot turordningsreglerna och själva problemet. Men detta problem vill inte Svenskt näringsliv prata om eftersom de vill ha helt fritt för att arbetsgivarna att sparka vem som helst när som helst. Svenskt Näringsliv vill ha osäkra arbetare, ett hårt klimat där du inte ska våga yttra ditt missnöje för då åker du ut på gatan. Vill påpeka att Norrköpings Kommun inte är den ända arbetsgivare som bryter mot turordningsreglerna då jag arbetar som facklig förhandlare så möter jag arbetsgivare som sätter detta i system.

LAS skyddar anställda mot arbetsgivare som vill göra sig av med personal, fackligaktiva eller dig utan direkt anledning. I dag skyddas du av LAS eftersom du behöver begå stora och grova fel på din arbetsplats för att arbetsgivaren ska ha rätt att skilja dig från din anställning. Som vikarie skyddas du mot att inte nå din tillsvidaretjänst genom att efter att arbetat ett år som vikarie har förtur till längre vikariat och arbetsgivaren måste anställa dig när du arbetat som vikarie i två år. LAS skyddar oss alla och har en funktion om rättvisa att sist in är först ut. Att unga sparkas ut igen är ett skenargument från Svenskt Näringsliv eftersom detta inte sker i stor grad idag.

Hur gick det för mig som vikarie? Jag tog en facklig konflikt genom mitt fackförbund och tvingade arbetsgivaren att följa LAS och har idag en tillsvidaretjänst. Detta har inte skett om Svenskt Näringsliv fått slakta lagen om anställningstrygghet då unga aldrig skulle få en tillsvidaretjänst utan arbetsgivaren helt enkelt slutar ringa in vikarie när man närmar sig en tillsvidaretjänst.

Det blir extra intressant när Svenskt Näringsliv vill sätta utsatta grupper mot varandra och spela ut oss. Man får inte glömma att Svenskt Näringsliv är arbetsgivarnas intresseorganisation och det är klart de inte vill ha lagar som LAS då det gör det möjlighet att arbetare kan hävda sin rätt på arbetsplatsen och arbetsgivare tvingas anställa vikarie som slitet i två år. Svenskt Näringsliv hets mot LAS är i arbetsgivarnas intresse och de skiter fullständigt i dig som ung, invandrare eller arbetarklass. De vill att arbetsgivarna ska få fria händer utan att lagar ska skydda oss och få osäkra anställningar. Så gå inte på Svenskt Näringslivs påståenden och faktafel.

Rickard Karlsson
Vårdbiträde, facklig förhandlare och skribent på nyhetsportalen Arbetarklass.se