ÅSIKT

Vi lurade inte Bert Karlsson

UR: Bert blandar ihop programmen

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi lurade inte Bert Karlsson att ställa upp i URprogrammet ”Välkomna nästan allihopa”.

I det första samtalet med Bert per telefon så förklarade vi att det handlar om ett samhällsmagasin och Berts betydelse för Sverige. Han tyckte det räckte och ställde inga vidare frågor om programmet.

Vi har vidare i brev förklarat för Bert att det inte handlar om honom som person utan om fenomenet och politikern Bert Karlsson, den som var partiledare för Ny demokrati i början av 90-talet – att han i början av 90-talet var partiledare och frontfigur för Ny Demokrati, medan idag är en folkkär kändis. Många ungdomar i dag känner inte ens till att han har varit politiker.

Början av 90-talet har många likheter med vår tid i dag. Vi befinner oss i en lågkonjunktur, har hög arbetslöshet, samtidigt som det finns flera tecken på att främlingsfientligheten ökar i Sverige. Vi har liksom då ett invandrarkritiskt parti som kan komma in i riksdagen. Idag är det därför högintressant att se hur han förhåller sig till sitt förflutna.

Bert har förmodligen blandat ihop förfrågan om denna programserie med en annan UR-produktion, ”Vinna eller försvinna”, där han i ett avsnitt lir intervjuad i rollen som just företagare.

Ulrika Arlert,
redaktionschef Barn och Ungdom.