ÅSIKT

Politik och idrott har alltid hört ihop

Idrott och politik hör ihop – de förutsätter varandra, skriver Rebecca Hybbinette.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Rebecka Hybbinette.

I min snällaste dröm trodde jag mig få slippa höra 40 år senare samma falska undanflykter angående sambandet mellan idrott och politik. 1968 var jag med att springa in på tennisbanan i Båstad för att hindra tennismatchen mellan Rhodesia och Sverige. Jag blev kallad för huligan och dålig mor, att jag inget begrep om vare sig politik eller idrott.

Inför tennismatchen mellan Israel och Sverige, kommer samma påståenden tillbaka, nämligen att politik och idrott inte hör ihop. Självklart vet även belackarna att dessa två fenomen inte bara hör ihop men också förutsätter varandra. Ingen vill slå på den enskilde idrottsmannen/kvinnan, men samtidigt kan man inte acceptera att just idrottsutövare har en särskild gräddfil i samhället, att de får leva i en bubbla utanför den verklighet vi alla delar.

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Ilmar Reepalu har kanske för första gången varit mycket tydlig i sitt ställningstagande mot israelisk ockupation av palestinska områden och Israels förhindrande av en palestinsk stat. Han kan från sin plats se hur människor upprörs av att Svenska Tennisförbundet backar en match mot Israel, en ockupationsmakt som blir allt mer fascistisk.

Att jag blev kallad huligan för att jag blev påpucklad av fyra poliser och nafsad av polishund, kan jag förlåta de upprörda för i dag, i vetskap om att min och mina meddemonstranters insatser var fredliga och opinionsbildande. De som slogs då, var polisen. Då hade vi inte rhodesisk apartheidpolitik i Sverige. Idag har vi Israels ockupation av Palestina mitt bland oss. Att åter igen hävda att idrott och politik inte hör ihop är ansvarslöst. En tveksam demokratitolkning, där man frånser sitt ansvar som individ och som del av ett kollektiv. Själv blev jag doktor i politisk filosofi och vidhåller att politik och idrott hör ihop.

Vi lever i en värld där människor förtrycker och lemlästar varandra, vi stödjer detta med att inte låtsas om att idrott som har använts i fredliga syften, att förbrödra och försystra människor emellan, används nu åter igen av politruker och diktatorer för att dölja sin lortiga byk. Om idrotten inte var så infantiliserande med att isolera sin verksamhet från all annan skulle den verkligen kunna spela en fredlig roll och inte behöva gömma sig bakom horder av polis och tomma läktare.

Rebecca Hybbinette