Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Kontakta debattredaktionen
debatt@aftonbladet.se
Kristofer Forssblad Olsson, tf. debattredaktör
Petter Ovander, tf. bitr. debattredaktör
Startsidan / Debatt

Populisterna vill utnyttja tragedin

Katarina Wennstam: Dådet i Landskrona kan bli en trampolin för främlingsfientliga

PISKAR UPP STÄMNINGEN Här slogs en 78-årig kvinna ihjäl i förra veckan. Nu är risken stor att främlingsfientliga partier och grupper använder den misstänkte gärningsmannens bakgrund för att koppla ihop brott med ursprung, skriver Katarina Wennstam.   PISKAR UPP STÄMNINGEN Här slogs en 78-årig kvinna ihjäl i förra veckan. Nu är risken stor att främlingsfientliga partier och grupper använder den misstänkte gärningsmannens bakgrund för att koppla ihop brott med ursprung, skriver Katarina Wennstam. Foto: krister hanson

Det finns stor risk att den tragiska dödsmisshandeln en 78-årig kvinna på en parkeringsplats i Landskrona blir något av en trampolin för nationalistiska partier i höstens kommun- och riksdagsval. Politiker, medier och allmänhet måste fråga sig om vi vill hedra minnet av en mördad kvinna på detta smaklösa vis.

För det är så här sverigedemokrater, nationaldemokrater och andra rasister arbetar. Att de hänger ut den misstänkte, som har invandrarbakgrund, och hans familj på nätet, att de spär på den avsky som finns för ett fruktansvärt brott, att de försöker koppla ihop gärning och kultur. Detta är inget nytt – så här har de här partierna agerat i decennier.

Brott och invandrare hör enligt nationalister alltid ihop, och förklaringsmodellen är alltid kulturell eller etnisk.Att utnyttja en redan upp-piskad stämning för sina egna dunkla syften är de här partierna experter på. Kanske är detta det enda politiska spel de kan till fulländning.

Testa din lokala sverigedemokrat och jag lovar att denne kommer att kunna rabbla statistisk i sömnen på den senaste tidens brott begångna av just invandrare. Jag vill till och med sträcka mig så långt som till att säga att många sverigedemokrater är nästintill besatta av just invandrares och flyktingars kriminalitet.

Jag har sett detta under många våldtäktsrättegångar – hur en misstänkt gruppvåldtäkt på en liten ort eller skola efter bara några dagar följs av ett nyetablerat partikontor och av flygblad utdelade av upphetsade sverige­demokrater.

Titta vad de gör, invandrarna, säger de. Demonstrerar och hävdar att bara de talar klarspråk om invandrares ”våldtäkts­kultur”.

Jag vet inte hur många sverigedemokrater jag har mött genom åren som på fullaste allvar hävdar att det inte fanns några gruppvåldtäkter i det här landet innan vi började ta emot invandrare.Samma engagemang för våldtagna flickor brukar dock vara som bortblåst då etniskt svenska män ställs inför rätta för gruppvåldtäkt. Då ekar raderna i rättssalarna tomma, då skanderas inga slagord utanför, då anordnas inga demonstrationer mot gärningsmännen.

Med ett färskt exempel i minnet så tror jag de flesta inser att den besinningslösa hetsen mot våldtäktsoffren i Bjästa tveklöst var kopplad till det faktum att våldtäktsmannen var en ung, omtyckt och etniskt svensk kille. Jag har mycket svårt att tro att flera tusen personer skulle ha slutit sig samman i en Facebook-grupp och försvarat gärningsmannen om han varit arab eller afrikan.

När en ung man från Bjästa begår ett brott så verkar ingen tycka att det har att göra med kultur, ursprung eller uppfostran. Är han däremot invandrargrabb från förorten, ja, då läser folk in de mest långsökta förklaringar om kvinno- och människosyn.

Sverigedemokraterna rör sig hela tiden farligt nära fyraprocentsspärren. Även om jag personligen tror att de kommer att stjälpa sig själva både en och två gånger på vägen mot de folkvalda riksdagsplatserna, så måste vi börja se med klara ögon på vad de håller på med när de kopplar samman ett tragiskt mord med etnicitet.Så länge Sverigedemokraterna inte också börjar gräva djupt i det faktum att svenska mäns våld mot kvinnor alltid eskalerar i samband med traditionella högtider som jul, valborg och midsommar så har i vart fall jag svårt att ta deras brösttoner om kultur och brott på allvar. Eller var är de upprörda rasistiska rösterna om alla gruppvåldtäkter på chartersemestrar, en gammal svensk tradition utifrån principen att ”det som händer på Cypern stannar på Cypern”? Varför ojar de sig inte över de brotten?

Sverige- och nationaldemokrater demonstrerade inte utanför rättegången mot Anders Eklund. De hänger inte ut namnen på alla de svenska män som varje år sparkar, slår och hugger ihjäl sina fruar och flickvänner. De underlåter att samla statistik om typisk mälardalskriminalitet, eller att söka kulturella förklaringar till norrländska eller skånska mäns kvinnofridsbrott. Och det de gör nu – knyter en ung mans våldsamma attack mot en gammal kvinna till hans ursprung – är inget annat än populism i dess värsta form.

Det är dags att syna Sverigedemokraternas kort, för de har riktigt fula kort på hand.

Katarina Wennstam

Författare

Bloggat om högerextremisters agerande efter tragedin

  Det vänder sig i magen

Saxat ur bloggen Röda Berget (S): ”Det som får min mage att vända sig ytterligare ett par varv är de rätt oblyga försök att skära pipor i den politiska vassen, som nu görs av extrempartier och andra grupper på den yttersta högerkanten.

Vissa drar sig tydligen inte för att använda en mördad äldre kvinna för att sprida sitt hat och sin illvilja.”
  Demokratisk omognad i SD

”Oavsett hur grovt brottet är eller hur skyldig det visar sig att mannen är, så är det fel att agera så (Sverigedemokraternas vilja att hänga ut den 23-åriga mannen). Det är i direkt strid mot samtliga rättsprinciper i en demokrati. /…/ Rättssäkerheten är en av hörnstenarna i en demokrati. Det här är ytterligare ett tydligt tecken på vilken demokratisk omognad som finns i SD och även vilken form av odemokratiska principer de förespråkar”, skriver Daniel Snällman (M).


    Bloggredaktör: Ulrika Lundberg

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet