Aftonbladet
Dagens namn: Vincent, Viktor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Kontakta debattredaktionen
debatt@aftonbladet.se
Kristofer Forssblad Olsson, tf. debattredaktör
Petter Ovander, tf. bitr. debattredaktör
Startsidan / Debatt

Landskronas problem inte invandringens fel

Kommunalrådet: Arbetslösheten splittrar vår stad

När industrin i Landskrona blomstrade skedde en omfattande arbetskraftsinvandring. Den invandring som skedde under 60- och 70-talen har bidragit till att bygga kommunen, skriver kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.   När industrin i Landskrona blomstrade skedde en omfattande arbetskraftsinvandring. Den invandring som skedde under 60- och 70-talen har bidragit till att bygga kommunen, skriver kommunstyrelsens ordförande i Landskrona. Foto: ANDREAS HILLERGREN

Våldsdådet mot en äldre kvinna på en parkeringsplats i Landskrona har med rätta väckt starka känslor och många frågor. Dådet är en illgärning som är svår att ta in och förstå. En av de frågor som jag fått flera gånger de senaste dagarna, och som jag ställer mig själv, är om det är något i Landskrona som gör att det hände just här. En annan fråga som ställts är om dödsmisshandeln riskerar spä på motsättningar i Landskrona.

Det är rättsväsendets uppgift att klara upp brottet och att lagföra gärningsmannen. Detta är angeläget. Samhället måste tydligt och snabbt reagera på händelsen och straffa den skyldige. En kommande dom får reda ut vad som påverkade gärningsmannen att slå en gammal kvinna så att hon förlorade livet.

Våldsdådet har väckt många frågor om bilden av Landskrona. Den frågan är fel ställd. Frågan borde inte handla om bilden utan om verkligheten. Den verklighet som präglar Landskrona och oss som bor här varje dag.Landskrona har en stolt historia som företagsstad – en viktig del av Sveriges industrihistoria har utspelats här. Livsmedelsindustrin, konfektionsindustrin, verkstadsindustrin med Öresundsvarvet i spetsen har alla varit stora arbetsgivare och banbrytare i sina branscher.

Ett slags punkt för denna epok sattes när Öresundsvarvet i 80-talets början lades ned. Landskrona hängde inte med i den omvandling som skedde i Sverige, och resultatet blev tusentals förlorade arbetstillfällen.

Genom en kombination av stora samhällsförändringar och enskilda missgrepp har Landskrona de senaste 20 åren utvecklats till en kommun präglad av stort utanförskap, låga prestationer i skolan, höga socialbidragskostnader, hög brottslighet och hög arbetslöshet, inte minst inom den relativt stora andel av befolkningen som invandrade under 90-talet.När stora delar av industrin slogs ut ersattes arbetstillfällena aldrig av nya jobb. Tomma bostäder fylldes i?stället med flyktingar under åren av krig på Balkan. Kortsiktiga kommunalpolitiker intresserade sig mer för att få de kommunala hyreshusen fyllda än av att driva en näringspolitik för nya jobb.

Frågan om den integrationsutmaning som då påbörjades ställdes sällan eller aldrig. Samtidigt vill jag vara tydlig med att det inte är invandringen i sig som skapat den svåra situation vi har i dag. När industrin i Landskrona blomstrade skedde en omfattande arbetskraftsinvandring. Den invandring som skedde under 60- och 70-talen har bidragit till att bygga Landskrona.När jag var liten i sjuttiotalets början förekom det att om svenska familjer som semestrade i södra Europa hade en ny familj med sig hem, belönades man med en extra månadslön. Då var behoven i industrin omättliga.Skillnaden mellan Landskrona på 60-talet och Landskrona på 90-talet är inte invandring – den var omfattande båda decennierna. Skillnaden är arbetslösheten.

Det viktigaste för Landskrona är att skapa ett näringsklimat som ger nya jobb.

Ett första viktigt steg har vi tagit när företaget DSV bygger ett logistikcentrum som kommer att skapa uppemot 1?000 nya arbetstillfällen. För att rusta arbetslösa inför arbetsmarknadens nya möjligheter och skyldigheter genomför vi en rad åtgärder – bland annat försöker vi göra upp med det passiva bidragsberoendet.

Landskronas läge längs havet mitt i den dynamiska Öresundsregionen gör att det finns goda förutsättningar för en nyinflyttning. Och vi behöver den inflyttningen. Vi behöver bli fler Landskronabor som står på egna ben och som har ordnade liv och en ordnad ekonomi. Samtidigt bedriver vi ett intensivt arbete mot utanförskapet, för bättre resultat i skolan, för en större trygghet och mot bidragsberoendet.Utvecklingen i skolan vänder vi genom höga krav och stora förväntningar – på alla elever. Kunskapsfokus och åtgärder för bättre arbetsro rustar eleverna bättre för en kommande tuff arbetsmarknad.Våldsbrottsligheten kan bekämpas med fler poliser, kameraövervakning och strängare kontroll mot droger, bara staten tillåter oss att göra det.

Bidragsberoendet bekämpas med en aktiv näringspolitik och tydliga förväntningar och krav på bidragstagarna.

Landskronas neråtgående spiral pågick i fyra decennier. Att vända på utvecklingen får inte ta lika lång tid. Men även om en hel del är gjort finns det betydligt mer att göra. Det har hävdats att dådet mot den 78-åriga kvinnan har skadat bilden av Landskrona. Detta är sant. Men att göra något åt bilden är inget alternativ. Vi måste först göra något åt verkligheten.

Torkild Strandberg

Bloggat om Landskrona

  Efterlyser rätt analys

TomeLotta: "Klarlagda samband och rätt analys efterlyses! Särskilt åt sympatisörer till Sverigedemokraterna. Av skälen bakom Landskronas historiska loserstämpel och av de politiska orsakerna till det UTANFÖRSKAP som tillåtits slå ut i full blom. Varför har Landskrona så hög arbetslöshet – bara för att ta en faktor i högen."
  Politikerna har låtit välfärden förfalla

Röda Malmö: "De sociala förhållanden som skapat grogrund för kriminalitet, motsättningar mellan folkgrupper och gett högerextremisterna i SD chans att hetsa och försöka skapa syndabockar – dessa förhållanden måste åtgärdas. /.../

Landskrona har på många sätt i många år lämnats åt sitt öde av det politiska etablissemanget. Såväl borgare som sossar har låtit arbetslösheten växa, välfärden förfalla och klyftorna i samhället växa. Ur sådana orättvisor och misär kommer inget gott."


    Bloggredaktör: Ulrika Lundberg

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet