Aftonbladet
Dagens namn: Hedvig, Hillevi
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Kontakta debattredaktionen
debatt@aftonbladet.se
Kristofer Forssblad Olsson, tf. debattredaktör
Petter Ovander, tf. bitr. debattredaktör
Startsidan / Debatt

Bryt tystnaden om förbifarten, Sahlin

Carlgren (C): Viker du dig för V och MP och kovänder efter valet?

”Blir förbifarten ytterligare ett i raden av icke-besked från S-ledningen? Tänker partiet vika sig för sina partners i MP och V? Eller skapar S en illusion av stöd till förbifarten före valet, för att sedan göra något helt annat efter september?”, skriver debattören.   ”Blir förbifarten ytterligare ett i raden av icke-besked från S-ledningen? Tänker partiet vika sig för sina partners i MP och V? Eller skapar S en illusion av stöd till förbifarten före valet, för att sedan göra något helt annat efter september?”, skriver debattören. Foto: JERKER IVARSSON

Den som sätter värde på bra miljö, ökad frihet, ekonomisk utveckling och att slippa öda sin tid i bilköer i Stockholmsområdet, bör akta sig noga för den rödgröna vänsterkartellen i höstens val. Det är tydligt när regeringen åter bekräftat att Förbifart Stockholm som leder trafiken förbi stadens centrum ska byggas.

Från Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin är det ännu ett par veckor efter alliansens besked helt tyst. Inte ett ord om vad partiet vill med detta avgörande bygge för regionens utveckling. Carin Jämtin vill ha förbifarten, säger hon. Men Mona Sahlin fortsätter vara tyst. Blir förbifarten ytterligare ett i raden av icke-besked från S-ledningen? Tänker partiet vika sig för sina partners i Mp och V? Eller skapar S en illusion av stöd till förbifarten före valet, för att sedan göra något helt annat efter september?För oavsett om MP och V lägger sig platt före valet är det ingen garanti för att de inte tar upp vapnen igen senare. Det enda säkra med vänsterkartellens trafikbesked i Stockholm är att det är osäkert. Alliansen och Centerpartiet har gett tydligt besked: vi storsatsar på kollektivtrafiken, men vi lämnar inte Stockholms flera hundra tusen bilägare i sticket. Mot detta står de rödgrönas totala splittring.

  Förbifarten är en del i en helhet, som alliansregeringen steg för steg genomför:

  Storsatsning på spårtrafiken. Merparten, 56 procent, av de kommande årens nyinvesteringar satsas på järnvägen – spårbunden och kollektiv trafik.

  Jakt på utsläpp från dåliga bränslen vilket lett till rekordsänkta klimatutsläpp från nya bilar, sänkta utsläpp från transportsektorn och en explosion av nya miljöbilar på våra vägar.

  En omfattande vägsatsning minskar köerna och underlättar för näringslivets transporter.Miljöpartiet och Vänsterpartiet motsätter sig denna lösning för alla som använder bil. Det är lika väntat som att solen går upp på morgonen. Det handlar om ägare till nära 800 000 personbilar i Stockholms län. Och drygt 100 000 lätta och tunga lastbilar som behöver ökad framkomlighet, enligt SIKA:s siffror.

Alliansen tar ansvar för att lösa trafiksituationen i Stockholm. Och vi tar fullt ansvar för miljön. Citybanan kommer att fördubbla spårkapaciteten genom staden. Dessutom byggs spårväg i city och tvärspårväg dras till nya Slussen och förlängs till Solna och Kista. Saltsjöbanan moderniseras och Roslagsbanan får dubbelt spår. Det satsas på Mälarbanan till Kallhäll, Nynäsbanan och Lidingöbanan. Vi gör Stockholm till en ekologisk storstadsregion.

Regionen kan emellertid inte klara sig med enbart spårbunden trafik. För mig och regeringen handlar det inte, som för oppositionen, om antingen eller. Vi tror inte att lösningen på Stockholms trafikproblem är att göra det svårare att köra bil. Essingeleden tar i dag emot dubbelt så mycket trafik som den är avsedd för. Med förbifarten försvinner var femte bil från Essingeleden. Det betyder mycket.Vi tänker inte jaga bilarna eller bilisterna, utan utsläppen från dåliga bränslen och trängsel som skapar köer och därmed både förstör tid och miljö. Vi har satt upp målet att ha en fossiloberoende fordonspark till 2030.

Alliansregeringen ärvde den mest bensinslukande och tyngsta bilparken i Europa. Utsläppen från trafiken växte under S-regeringen när de borde minska. Nu är Sverige en föregångare som resten av världen sneglar på.

Nu pågår eller förbereds också stora satsningar på elbilar, andra generationens biodrivmedel och en nationell biogasstrategi. Samtidigt skärps avgaskraven inom EU och vi utvecklar samarbetet med svensk fordonsindustri. På område efter område genomför alliansregeringen en politik för kollektivt resande, för nya miljöbilar och för bättre vägar. Vårt besked är klart: en del är att bygga Förbifart Stockholm. Kvar står frågan: vad vill Mona Sahlin?

Andreas Carlgren

Bloggat om Förbifart Stockholm

  Aningslöst (S)tockholmsfläsk

Saxat från HBT-sossen: ”Till Mona Sahlins sommartal kommer sossar med bil och när Sahlin och Jämtin talar om miljö, applåderar de som galna (även om det är de som bidrar till miljöförstöringen på grund av bilen). /.../ Sossar som har glömt. De har glömt hur det är att missa tåget till Farsta en sen kväll och tvingas sitta på en bänk och vänta i 25 minuter /.../ Sossar som ska vinna valet i Stockholm, som talar om berättelsen om Stockholm... de har fan i mig ingen aning.”


  S vägrar lyssna

Razz tycker till: ”Det är Socialdemokraterna som är problemet i det RödGröna samarbetet /.../ Det är S som måste släppa löftet om att bygga förbifarten, och lyssna på de lösningar som Miljöpartiet och Vänsterpartiet har som faktiskt utgör reella och mer långsiktiga lösningar på trafikproblematiken, då Sossarna själva har låtit bli att ordentligt sätta sig in i frågan.”    Bloggredaktör: Ulrika Lundberg

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet