Aftonbladet
Dagens namn: Björn, Bjarne
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Kontakta debattredaktionen
debatt@aftonbladet.se
Kristofer Forssblad Olsson, tf. debattredaktör
Petter Ovander, tf. bitr. debattredaktör
Startsidan / Debatt

Lämna Madeleine och Jonas i fred

Relationscoachen: Vi har glömt att det är människor det handlar om

Vår kungafamilj är inte prinsar och prinsessor i någon saga utan riktiga människor. Lämna Madeleine och fästmannen Jonas Bergström i fred så att de får en möjlighet att lösa sina problem, skriver Sverker Wadstein.   Vår kungafamilj är inte prinsar och prinsessor i någon saga utan riktiga människor. Lämna Madeleine och fästmannen Jonas Bergström i fred så att de får en möjlighet att lösa sina problem, skriver Sverker Wadstein. Foto: per-olof SÄNNÅS

Hur kommer det sig att det skrivs spaltkilometer efter spaltkilometer om Madeleine och Jonas relation? Vad är det som är så fascinerande med deras eventuella relationsproblem? Vad är det som driver detta hejdlösa gissande? Alla förståsigpåare som tycks veta allt in i minsta detalj. Vad Madeleine har sagt eller skulle vilja säga. Vad Silvia egentligen menar. Vad Jonas känner innerst inne och vad kungen längtar efter. Medierna tar sig rätten att jaga dessa människor som villebråd, utan någon rätt till privatliv eller integritet. Finns det ingen som kan blåsa i en visselpipa, skrika stopp, hallå, sluta! Det är människor det handlar om!

I veckan kom hovet med en fullt rimlig begäran om att lämna Jonas och Madeleine i fred. Utan att för egen del ha en susning om hur deras relation mår just nu, så kan det vara så att de har en kris. Får jag ställa en försiktig fråga: Är det någon som läser detta som någon gång någonsin har varit med om att ett förhållande krisar? Kanske till och med någon som läser denna lilla text själv har tagit ett snedsteg, bara en diskret fråga?Det talas ofta om hur mycket svenska folket älskar monarkin och uppskattar kungafamiljen. Hur borde vi visa vår kärlek i en stund som denna? Den man älskar är man väl rädd om, eller?

Anledningen till att vi vältrar oss i Madeleine och Jonas bekymmer är något som på psykologspråk kallas för projektion. Vi överför våra egna brister och tillkortakommanden på dessa människor. Vi gör det i stället för att konfrontera våra egna relationsproblem. Att se sig själv i spegeln med alla egna trasiga relationer blir alltför jobbigt. Därför flyr vi in i berättelser om andra och ler i mjugg: – Ha, inte ens dessa vackra framgångsrika människor klarar av sin relation! Och så känns det lite bättre, men bara för en stund.

För detta sätt att stärka sig själv är i längden destruktivt. Ingenting i mitt eget liv förändras av att andra också har problem. Om jag ägnar all min uppmärksamhet åt relationer långt bort från min egen värld vissnar min egen relation.Eller är det kanske så att den redan har dött och så tillåter jag min sämsta sida att komma fram, skade­glädjen?

Det finns faktiskt alternativ till skadeglädjen. I stället för att gotta sig i en löpsedel med en rökande Madeleine kan man själv fundera på om det inte är dags att sluta röka. I stället för att sluka alla detalj­rika gissningar om paret Bernadotte-Bergström fokusera på sin egen relation. Kanske dags att själv sluta vara otrogen och ringa det där samtalet till familjerådgivningen som du gått och klämt på i fem år?Vi har alla behov av sagor, berättelser och myter. Att få drömma oss bort, spegla oss i olika romanfigurer. Men vår kungafamilj är inte prinsar och prinsessor i någon saga. Det är verkliga människor med verkliga behov och känslor. Den som blir förtalad blir sårad. Den som upplever falska rykten om sig själv blir arg. Kort och gott, de fungerar precis som alla vi andra, ibland blir det fel och oftast blir det helt rätt. De är också värda respekt och uppskattning på samma sätt som alla vi andra.

Låt oss inte driva hysterin omkring våra svenska kungligheter ännu längre. Lämna Jonas och Madeleine i fred tills de själva kliver fram och vill berätta något. Låt Victoria och Daniel få förbereda sitt bröllop i lugn och ro. Glöm inte att även Carl Gustaf och Silvia är vanliga föräldrar som älskar sina barn. De oroar sig när barnen har bekymmer precis som varje förälder gör.

Låt oss i respekt hjälpa vår kungafamilj att få vara goda förebilder – för jag tror att det är det som vi egentligen längtar efter.

Sverker Wadstein

Bloggat om kärlekskrisen

  Trött på tjatet

Saxat från Tinas Blogg: ”Detta tjat om Madeleine och Jonas... Vad trött jag blir. Kan dom inte få vara i fred?? Det säjs att dom ska gå isär, men de kan inte bryta förlovningen förrän efter Victorias bröllop, för det skulle ta fokus från Victoria och Daniel, men vad gör det här då?”

  Hur mycket är sant?

Från Suzette: ”Prinsessan Madeleine reser bort, utan Jonas. Ursäkta men varför måste vi veta allt detta? Visst om de har kris i sitt förhållande men vem kan inte ha det? Det borde vara extremt jobbigt för dem att pressen skriver om deras kärleksliv just nu, men vem vet hur mycket som är sant? /.../ Varför gör man så stor sak av detta?”
    Bloggredaktör: Ulrika Lundberg

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet