ÅSIKT

”Från meningslös förnedring till tv-debattör”

Dennis Kagwa, 20, gick från arbetslös till säljare med Jobbresans hjälp

DEBATT

Här skriver han själv om den gångna veckan på Jobbresan.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

”Efter några händelserika veckor där jag av ren slump haft privilegiet att samarbeta med Aftonbladet, professionella jobbcoacher och fått medverka i SVT:s ”Debatt” om arbetslösheten i Sverige, så sitter jag nu på en buss på väg till Stockholm.

Jag är aningen sömnig och försöker komma på ett sätt att ge en rättvis men likväl en personligt förankrad bild över hur en dag som arbetslös ungdom kan se ut.

Fram tills för ungefär tre veckor sedan så var min vardag mycket monoton och händelsefattig. Jag blev strax efter min examensdag tvungen att träda in i ett kommunalt sysselsättningsprogram för arbetslösa ungdomar, detta för att erhålla diverse försörjningsstöd.

Som nyfiken och samhällsintresserad ung kille så var min inställning till detta först oerhört positiv, men det var innan jag fick se baksidan av samma mynt.

Skriva CV

Programmet i fråga gick ut på att sitta vid en dator varje vardag mellan 09.00-12.00 och skicka ut sitt CV till olika arbetsgivare som annonserat ut lediga arbetsplatser på Internet.

För en nyutexaminerad gymnasieelev utan akademisk utbildning eller arbetslivserfarenhet, så visade sig programmet snabbt vara mycket ineffektivt. Jag konkurrerade inte bara med studenter, utan även individer med 20 års arbetslivserfarenhet.

Vem är mest attraktiv för en arbetsgivare tro, den med eller utan erfarenhet?

Programmet var en meningslös förnedring enligt mig och frågan dök oundvikligen upp; är det så här vår regering och våra kommuner väljer att disponera sina resurser för att få bukt med den landsomfattande arbetslösheten.

”Måste synas”

För cirka 6 månader sedan avslutade jag en 3-årig musikutbildning, en studietid där jag var ytterst ambitiös och målmedveten. Mitt motto som musiker löd; ”För att finnas så måste man synas”.

Dessvärre så lever vi i ett samhälle som är hårt ekonomiskt präglat, där våra personliga egenskaper och intressen åsidosätts.

Jag måste säga att det börjar bli tröttsamt att höra våra politiker yttra ord som ”Det finns inga jobb”, för det finns det. Allt handlar om att ni ska ge oss ungdomar en chans att vara synliga och det är vi inte bakom en datorskärm.

Att jag blev kontaktad av en arbetsgivare strax efter jag medverkat i SVT:s ”Debatt” antyder bevisligen på att jag har rätt och att mottot ”För att finnas så måste man synas” verkligen stämmer. ”

Dennis Kagwa