ÅSIKT

"Bra Mona, om ungdomsjobben"

DEBATT

Efter Mona Sahlins (S) inlägg om ungdomsarbetslösheten har debatten blossat upp på Aftonbladet.se. Åsikterna går isär – och hur kan problemet lösas?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Över 500 kommentarer – det är resultatet på S-ledarens kritik mot Reinfedts uttalade om arbetslösheten som "en skapad synvilla". Nonchalans, menar Sahlin i sin debattartikel. Signaturen ”Svenskar” håller med:

– Bra Mona. Högern vill ej ge ungdomarna någon lön, de ska jobba utan lön det är målet för högern. Högern har ej skapat ett enda fastjobb, de har bara skapat jobb och utvecklingsgarantin där du jobbar utan lön i två år åt gången åt företag, kommuner, landsting och staten.

Signaturen ”Veracity” håller inte med:

– Alliansen har gjort ett fantastiskt bra jobb med Sveriges ekonomi under värsta lågkonjunkturen och nu kommer jobben, både för unga och äldre, men det vill inte Mona kännas vid.

Ge plats för yngre

Många läsare kommer med egna förslag på hur problemet kan lösas, som signaturen ”Sverige i mitt hjärta”:

– Låt äldre människor som arbetat hårt med tungt fysiskt jobb få tidigare pension så att ungdomar kan ta över deras slit.

Eller, ”Driftingen”:

– Monas snack om ökade klyftor och att det skall stävjas skapar INGA nya entreprenörer i Sverige, de sticker till utlandet.. Så vad skall gälla i så fall? Morötter måste finnas för utbildning och framgång.

"Ett kardinalfel"

Statsvetare Jenny Madestam, vid Stockholms Universitet, hur ser du på Reinfeldts uttalande om ungdomsarbetslösheten som en ”skapad synvilla”?

– Det är klart att Reinfeldt inte vill att arbetslösheten ska framstå som hög, samtidigt är det lite märkligt att argumentera mot något som de flesta tycker är ett faktum. Göran Persson fick mycket kritik i förra valrörelsen för att han ignorerade arbetslösheten. Om Reinfeldt gör samma sak nu så tror jag att han begår ett kardinalfel.