ÅSIKT

Jag älskar Whitney – därför ratar jag Globen ikväll

Kändisredaktören Alexander Erwik tycker turnén är osmaklig – vill minnas världsstjärnan före drogerna

1 av 2
Whitney.
DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I kväll står Whitney på Globens scen. Cyniska nöjesjournalister förbereder sig med rubriker som ”Whitney – en skugga av sitt forna jag” eller ”Här flyr Whitney scenen”.

Med de senaste månadernas skriverier räknar ingen med att bli positivt överraskad. Jag kommer själv inte att vara på plats i kväll, jag behåller hellre min illussion av Whitney som en av vår tids största stjärnor. Ett naturbarn som det gick snett för.

Det hade kunnat hände vem som helst av oss. Jag tillhör den skara som känner för Whitney, som är övertygad om att de människor som söker lycka i drogernas helvetiska rus är människor som drömmer om att få en kram och känna sig värdefulla utan krav på motprestation.

Whitney praktiskt taget föddes in i musikbranschen. Precis som många andra i hennes sits fanns det knappast tid till att bara få vara. Medan vi andra hade tonåringstrauman, 25-årskriser och kärlekskriser tvingades Whitney köra på. ”Show most go on”. Om jag hade tvingats att köra en världsturné samtidigt som mitt liv krackelerade hade jag också tappat det. Whitneys öde är på inget sätt något ovanligt i den hårda bransch som med ett trollslag gjorde henne till persona non grata för några år sedan, men nu återigen välkomnar henne med öppna armar. Halleluja.

En avsikt maskerad till ”the best intentions” är egentligen ren och skär business. Man måste vilja vinna för att kunna vinna. Whitney har inte riktigt det valet. Nånting säger mig att hon knappast är redo för en turné i den här omfattningen. Hon är ett offer för de som ser det rent lukrativa i att föra Whitney tillbaka på stjärnhimlen.

Hon borde fått tid att läka. Men showbusiness är showbusiness. I samma andetag som Whitney blev ren så gnuggade nöjesbranschen sina händer av ren extas. Jag tycker faktiskt att det är ganska osmakligt. Whitney är inte i sin bästa form. Det är lite som att börja i fel ände.

Det är med en ganska motsägelsefull känsla som hoppfulla fans, kritiker och vanliga skadeglada svenskar intar globen ikväll. Samtidigt som vi inget hellre skulle vilja än att se henne lyckas är det någonstans våra tvivel som för svenskarna till Globen ikväll. Den lilla smutsiga skadeglada sidan vi människor har i oss. Vare sig vi vill erkänna det eller inte. Inte det faktum att vi vill höra Whitneys nya låtar.

Helt ärligt, det var faktiskt bättre förr. Själv har jag valt att avstå kvällens konsert. Whitney - ”I will always love you”.

Alexander Erwik
Chefredaktör, Finest.se