ÅSIKT

Sossarna nitar Sveriges unga

Debattören: Kollektivitet och orörlighet styr arbetsmarknaden i dag

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Och den ljusnande framtid är vår, eller är det bara en ljusnande framtid för dem som har utbildning, arbetslivserfarenhet och grått hår? Med dagens stelbenta och kollektiva arbetsmarknad har vi som tar studenten om några år ingen framtid att tala om.

Arbetsförmedlingen har idag släppt en rapport där de spår att ungdomsarbetslösheten kommer att minska. Men vad händer när arbetslösheten stiger igen? Vi har chansen att genomföra åtgärder som gör att arbetsmarknaden välkomnar ungdomar även när jobben minskar. Hur kan man försvara ett system som konsekvent håller ungdomar utanför arbetsmarknaden? Socialdemokratin pratar om solidaritet, men något mer osolidariskt än att diskriminera unga kan jag inte komma på.

Det största misstaget vänsteroppositionen gör är att inte förstå att vi ungdomar har ett nytt sätt att se på jobb. Den nuvarande arbetsmarkanden bygger på kollektiv och orörlighet. Vi som är unga nuförtiden är flexibla och individuella. Vänsterkartellen kämpar för att ekvationen ska gå ihop. Deras verklighet är en stumfilm i svartvitt medan jag ser på världen genom 3D-glasögon.

Centerpartiets Ungdomsförbund vill ta bort lagen om anställningsskydd (Las). Las reglerar arbetsmarknaden genom att säga att den som är sist in på en arbetsplats också är den som tvingas gå först vid varsel. Och de som är sist in på en arbetsplats är i många fall ungdomar. Att vänsteroppositionen vill behålla denna förhärskande lag bekräftar tydligt vänsterblockets dröm för unga – en arbetsmarknad där unga slås rakt i ansiktet av svensk lagstiftning.

Förutom denna boxningsmatch som Socialdemokratin bedriver mot Sveriges unga vill man också göra det dyrare att anställa oss. Om vänsterkartellen får bestämma kommer Sveriges ungdomar i snitt att bli 35 000 kronor dyrare varje år. Detta tror de leder till fler jobb. Jag och Centerpartiets Ungdomsförbund vet förstås bättre än de gråhåriga vänstergubbarna. Vi vet att sänker man priset på ett par jeans, då köper man de lättare. Vi vet att om det är billigare att köpa mjölk, ja, då ökar chansen att man köper mjölk. Och samma sak gäller arbetsmarknaden – vi vet att minskar man kostnaden för att anställa, då blir det också mer attraktivt att anställa.

Det är därför en stor okunskap som visas upp när vänstern vill behålla samma höga ingångslöner för unga – trots att 9 av 10 ungdomar kan tänka sig att jobba till en lägre lön för att få in en fot på arbetsmarkanden, enligt en undersökning som Novus Opinion genomfört. Vi vill att Sveriges politiker låter unga ta en lägre ingångslön och förhandla sig uppåt, helt själva. Så uppenbarligen klarar sig ungdomar utan Lars Ohly hängandes över axeln. Snälla, Lars, förstå det.

Arbetsförmedlingen släpper en rapport som visar att arbetslösheten kommer att minska. Det kan ju inte vara tack vare arbetsförmedlingen själva i alla fall. Arbetsförmedlingen som bara förmedlar nio jobb per år och förmedlare. Det räcker inte! Därför är det bra att man vågar konkurrensutsätta arbetsförmedlingen genom att införa fler privata alternativ som kan specialisera sig på olika jobb. I slutändan är det inte bra att staten bedriver arbetsförmedling.

Visst, jag är ung. Jag har några år kvar men jag kommer också att ta studenten. Men jobb, det vill jag ha mycket tidigare än så. När äldre politiker sitter och pratar om att de vill skapa en framtid för sina barn tänker jag säga sanningen: jag skiter i mina barn. Jag vill ha jobb när jag behöver det - här och nu. Jag vill att den regering som väljs i september tror på mig och låter mig få mer inflytande över mitt eget liv. Jag vill att den regering som väljs i september förstår att det behövs en politik för företag för att skapa jobb. Jag vill att den regering som väljs i september förstår att arbetsmarknaden är ett jävla skämt och att den verkligen inte är anpassad för ungdomar.

Om någon vågade ta av sig ögonbindeln, ta tummen ur arslet och verkligen göra någonting – då hade den ljusnande framtiden verkligen varit vår.

Elias Giertz (C)

Distriktsstyrelseledamot CUF Stockholm

FAKTA

Elias Giertz (C)

Distriktsstyrelseledamot CUF Stockholm

ARTIKELN HANDLAR OM