ÅSIKT

Svanberg måste ge Obama rätt

Analytiker: Svanberg kan inte prata sig ur problemet

DEBATT
Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Plötsligt befinner sig BP:s styrelseordförande Carl Henrik Svanberg mitt på den världspolitiska scenen. Vad kan han säga för att blidka Obama?

Svanberg har en nästan omöjlig sits. Det som USA:s president är ute efter är nämligen delvis en syndabock.

Obama har kritiserats både av de egna och av republikanerna för att han inte agerat tillräckligt snabbt. Hans inledande strategi var att ligga lågt och låta BP ta ansvaret. Men det var innan det stod klart hur allvarlig oljekatastrofen är.

Nu förväntar sig alla att i USA att presidenten ska gripa in med kraft. En hel del hoppas till och med att oljeläckan i Mexikanska golfen ska bli Obamas motsvarighet till Katrina, orkanen som fick den förre presidenten George Bush att framstå som känslokall och handlingsförlamad.

BP begick flera misstag inledningsvis, varav ett var att skylla ifrån sig. VD:n Tony Haywards uttalande att oljeutsläppet är ”relativt litet” jämfört med oceanens storlek har redan blivit en klassiker.

Oljebolagets felaktiga uppgifter om hur mycket olja som sprutar ut i havet berodde troligen på att kunskap saknades, men i efterhand framstår dessa uppgifter som ett försök att dölja sanningen.

BP har alla intressen att stoppa läckan, problemet är att det är svårt. Det som Svanberg måste göra i den uppkomna situationen, förutom att fortsätta försöka, är att visa att BP tar sitt fulla ansvar.

Det inträffade är en naturkatastrof och får inte behandlas som ett kommunikationsproblem.  Det som krävs är att amerikanska staten och BP samarbetar för att mildra konsekvenserna.

BP agerade klokt igår när man direkt efter Obamas TV-tal höll en presskonferens och gav presidenten rätt.  Det sista BP behöver just nu är en konflikt där det framstår som att oljejätten vill lämna notan till de amerikanska skattebetalarna.

Den verklighet som Svanberg befunnit sig i under senare tid har säkert varit kaotisk, med arga politiker, jagande journalister, stressade medarbetare och en känsla av maktlöshet.

Det är en verklighet som USA:s president ofta befinner sig i. Obama om någon förstår läget.

Svanberg kan inte prata sig ur problemet. Det han kan göra är att lägga alla kort på bordet och visa att BP verkligen försöker. Möjligen är han som trygg svensk precis rätt person för det jobbet.

Jonas Hellman

Analytiker för Prime och United Minds i New York

FAKTA

Jonas Hellman

Analytiker för Prime och United Minds i New York